Zöld város

2018.07.07. 08:00

A zöld gondolkodásért! – Környezettudatos szemléletre is nevel a projekt Vépen

Rendkívüli ülésen döntött a képviselő-testület a Zöld város projekt „soft” tevékenységére, azaz a projekthez kapcsolódó előadásaira kért ajánlatáról.

VN

Ahogy arról korábban beszámoltunk, október közepéig teljesen megújul a vépi városközpont, megszépülnek a közösségi terei: 21. századi, kisvárosias főtér alakul, a posta épületétől egészen a temetői kanyarig felújítják az átmenő út menti területet.

Az elnyert TOP-pályázatnak része a lakosság, de elsősorban a fiatalok körében a környezettudatos magatartás, a természeti értékek megőrzésének propagálása. Az előadássorozat lebonyolítására kiírt közbeszerzést értékelte legutóbbi ülésén a vépi képviselő-testület.

A teljes program négy témakört ölel fel, amelyeket négy előadáson ismertetnek majd a lakossággal.

Az első témakör a víztakarékosság, vízgazdálkodás, vagyis az ivóvíz védelme, a csapadékvíz hasznosításának jelentősége. A cél: képet adni a víz fontosságáról, növekvő stratégiai szerepéről, ismertetni és bemutatni, hogy milyen lehetőségekkel élhetünk, hogy racionalizáljuk a vízfelhasználást, minimalizáljuk a vízszennyezést és takarékoskodjunk a vízzel.

A megújuló energiaforrások jelentősége és jövője a második témakör. A következő a zöldhulladék-gazdálkodási projekt, amelynek célja a környezeti nevelés és a társadalmi felelősségvállalás jegyében elsősorban a gyerekek fi gyelmének felhívása arra, hogy ők mit tehetnek saját környezetük megóvása érdekében.

Látványos tempó: megújul a városközpont Fotó: Györe Zoltán

Utoljára előadást hallgathatnak meg a vépiek a klímatűrő növényzet alkalmazási lehetőségeiről, fontosságáról a jövő gazdálkodásában és a hétköznapokban.

Kovács Péter polgármester a testületi ülésen ismertette: pályázatukra három cég jelentkezett. Közülük a legolcsóbb ajánlatát fogadták el, amely megfelelt az elnyert pályázat szerinti, kifejezetten erre a célra kapott összegnek. A tanácskozáson döntöttek arról is, hogy a sportpályánál található virágkereskedés melletti területet nem adja el az önkormányzat, megfelelő jelentkezés esetén csak tartós bérleti szerződésben gondolkodnak.

A képviselők arról is döntöttek, hogy a január 1-jétől kötelező bölcsődei ellátás biztosítása érdekében megkeresik a szomszédos, bölcsődével rendelkező településeket, hogy feladatellátási szerződést kössenek velük. Az előzetes érdeklődés alapján erre lesz fogadókészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában