Vakáció fertőzések nélkül

2018.07.18. 14:00

Ideálisan 4–6 héttel utazás előtt el kell kezdeni a védőoltások beadását

A célországban jelentkező veszélyek határozzák meg, milyen védőoltások javasoltak utazás előtt. Ha már kiválasztottuk az úti célunkat, ennek feltétlenül nézzünk utána.

VN

Egyes országokba csak meghatározott védőoltások beadásának igazolásával engednek be a járványügyi hatóságok

Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Kötelező oltás nincs, de tífusz és hepatitis A és B ellen érdemes beoltatnunk magunkat, ha Seychelle-szigeteki nyaralást kaptunk szülinapi ajándékba; időben gondoskodjunk a sárgaláz elleni védőoltásunkról, ha tanzániai szafarira, esetleg önkénteskedésre vállalkozunk. A Kelet-Afrika indiai-óceáni partvidékén található államba való beutazáskor okmánnyal kell igazolnunk, hogy megkaptuk a kötelező vakcinát. Az országban számolni kell még hastífusszal, a hepatitis A és B típusával, járványos agyhártyagyulladással, kolerával, tetanusszal és veszettséggel – célszerű, hogy ezek ellen is oltva legyünk beutazáskor, és mivel a trópusi malária 1800 méter alatt az ország egész területén, egész évben megtalálható, az ellen is legyen megelőző gyógyszerünk, javasolja az Országos Epidemiológiai Központ.

Egyes országokba csak meghatározott védőoltások beadásának igazolásával engednek be a járványügyi hatóságok
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Ha trópusi vagy mediterrán területekre tervezzük a nyaralást, akkor is ajánlatos felkeresnünk az oltóközpontokat, hogy pontos felvilágosítást kapjunk a javasolt védőoltásokról. A Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya Szombathelyen, a Sugár u. 9. szám alatt működtet oltópontot, ahol keddenként 9 és 11 óra között kaphatjuk meg az igényelt oltást előzetes bejelentkezéssel. Van támogatás az oltóanyagokra, de kalkuláljunk azzal, hogy a beadás is költséggel jár: 1500 forinttal oltásonként, mondja dr. Stánitz Éva megyei tiszti főorvos, megerősítve a honlapon is megtalálható információkat. A fentieket érdemes elutazás előtt hat héttel beiktatni, mert van olyan oltás, amelyet akár többször is ismételni kell. Az oltás beadása előtt nem vizsgálják, de kikérdezik az utazót, hogy hová megy, milyen céllal és meddig lesz külföldön. Felmérik továbbá az aktuális egészségi állapotát, azt, hogy van-e krónikus betegsége, allergiája, fennáll-e a terhesség lehetősége, milyen oltásokat kapott előzőleg és milyen gyógyszereket szed. Ellenjavalt az oltás, ha akut betegségünk van magas lázzal, ha előzőleg súlyos oltási reakciót produkáltunk, és akkor is, ha az oltás hatékonyságát befolyásoló daganatos betegségünk van.

„Cook it, boil it, peel it or forget it”

Manapság egész évben aktuálisak lehetnek a külföldi utazások. Dr. Schneider Ferenc, a Markusovszky kórház Infektológiai osztályának vezetője azt ajánlja, aki dél vagy kelet felé veszi az irányt, a mediterrán térségbe, Afrikába, vagy Ázsiába készül, annak érdemes hepatitis A-val szemben védettnek lennie, ami fél év különbséggel beadott két oltásból áll, és mintegy húsz évig tartó védelmet ad. És legyen hepatitis B ellen is oltva (a vírus a krónikus májbetegségek, a májzsugor és a májrák legfőbb okozója), különösen, ha ázsiai országokat vesz célba: komoly kockázatot jelenthet, ha valaki oltatlan, és igénybe veszi a helyi szexuális szolgáltatásokat. Legyünk oltva tetanusz ellen is (tízévenként emlékeztető oltás ajánlott), hasznos, ha sérülés ér bennünket mondjuk egy brazíliai őserdőbe tervezett kalandtúrán. A rendszeresen utazók háromévenként erősítsék meg a hastífusz elleni védőoltásukat, fi gyelmeztet a szakember. A főorvos szerint a brit gyarmatosítók hármas jelszavát érdemes követni, ha el akarjuk kerülni az étellel, itallal kapcsolatos fertőzéseket: „Cook it, boil it, peel it or forget it”, azaz Süsd meg, forrald fel, hámozd meg, vagy dobd el!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában