Érdemes volt felnézni az égre

2018.07.28. 13:31

Ilyen volt az évszázad holdfogyatkozása Szombathelyről

Péntek este aki felnézett az égre, rendkívüli élményben lehetett része. Láthatta az évszázad leghosszabb holdfogyatkozását, a Mars pedig mindössze 57,6 millió kilométerre volt a Földtől, így a Hold mellett a vörös bolygót is fényesen csillogott.

Horváth Iza

Mitre Zoltán, a szombathelyi Gothard Jenő Csillagászati Egyesület egyesületi titkára a belvároshoz közel csodálta a nem mindennapi jelenséget, pár pillanatot pedig meg is örökített.

-Szombathelyről a jelenség észlelése sokáig kétséges volt, mivel napnyugta körül még szinte teljesen felhős volt az ég és még dörgést is lehetett hallani távolról. Szerencsére az eső nem eredt el és nagyon lassan, fokozatosan dél felé távozott a felhőzet. A fogyatkozás első felét és a teljes árnyékba való belépést nem lehetett megfigyelni, azonban este 22 óra körül a fátyolfelhők mögül előbukkant a teljesen sötétbe borult holdkorong. A fogyatkozás közepe 22 óra 21 perckor következett be, szabad szemmel ekkor az égi kísérőnk sötétbarnás, szürkés árnyalatban látszott az égbolton, sokaknak lehet fel sem tűnt jelenléte. Fényképfelvételeken előtűnik a fogyatkozásban lévő Hold vöröses színe.

Ezen a fotón érdekesség az áthaladó csíkot húzó repülőgép, ami az exponálás ideje alatt fokozatosan haladt el. Fotók: Mitre Zoltán

A Hold korongját a napfény 23 óra 13 perckor érte el újra. A Föld árnyéka az idő előrehaladtával egyre kevesebb területet takart el, szülőbolygónk árnyékának görbült alakja is jól látszott. Az igazán későig kitartó szemlélődők a teljes árnyékből való kilépés után (0 óra 19 után) 20-25 percig a Hold nyugati szélén még sejthető szürkeséget láthattak, amely az idő előrehaladtával fokozatosan megszűnt.

Az ókori görögök például Kr.e. 4. században a holdfogyatkozás során látott görbült Föld-árnyék alapján sejtették meg, hogy a Föld gömbölyű. A görögök szintén holdfogyatkozás segítségével számították ki égi kísérőnk átmérőjét. – tudtuk meg Mitre Zoltántól.

Ilyen jelenség 2287-ban lesz látható legközelebb a Földről.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában