munkába állt

2018.07.17. 11:30

Kormányablak busz: egyszerű ügyintézés az ügyfélnek, jó munkahely az ügyintézőnek

Jelentsen jó munkahelyet a közigazgatás, és amennyire lehet, tovább kell egyszerűsíteni az ügyintézéseket – ezen, ezért is dolgoznak, mondta el dr. Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára.

VN

A területi közigazgatásban is van még feladat, hiszen az a legjobb ügyintézés, amire az emberek következő nap nem emlékeznek – mondta el dr. Tuzson Bence államtitkár

Fotó: Nagy Jácint

A múlt héten munkába állt a Vas megyei kormányablak busz, mintegy 25 millió forintból alakították ki a mobilizált ügyfélszolgálatot, amely gyakorlatilag házhoz megy a legkisebb falvakba is, időt spórol az állampolgároknak. Ez csak egy újítás a területi közigazgatásban: további egyszerűsítésen dolgoznak, mondta el dr. Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára. Részletezte is: átnézik az intézhető mintegy 2500 ügytípust, egyenként, szisztematikusan eldöntik, hogy arra szükség van-e, illetve lehet-e tovább egyszerűsíteni. És dolgoznak a területi mellett a központi közigazgatás reformján is:

– A központi és a területi közigazgatás között valóban van egy időbeli lépéskülönbség.

A területi közigazgatás átalakítása korábban megkezdődött, de soha nem mondhatjuk, hogy a végére értünk, hiszen ez egy dinamikus rendszer, ahogy az ország maga is dinamikus. Változnak a települések méretei, csak az én választókerületemben, Dunakeszi és térségébe 10 ezer ember költözött be az elmúlt időszakban, ez kihívást jelent a területi közigazgatás számára is. A központi közigazgatásnak pedig alkalmazkodnia kell a területi közigazgatás átalakításához, noha ott is sok minden történt – mondta. – Sok olyan feladat van, amely a központiból a területi közigazgatásba került, és területi alapon működik. Például ilyen a fogyasztóvédelem, de sorolhatnánk, hiszen a hivatali rendszerek beolvadtak a kormányhivatali rendszerbe. Ezt természetesen le kell képezni aztán a központi közigazgatásban is, ennek áttekintése most folyik – magyarázta a munkáról. Megismételte, amit a Vas megyei kormányablak busz avatóján is elmondott, hogy a területi közigazgatásban szintén van még feladat, hiszen az a legjobb ügyintézés, amire az emberek következő nap nem emlékeznek. Kellemes környezet, megfelelő informatikai háttér, kedves ügyintézők – sorolta. A humán erőforrásról azt is elmondta, kiemelt célnak kell lennie, hogy jól érezzék magukat az állampolgárokat kiszolgáló ügyintézők.

A területi közigazgatásban is van még feladat, hiszen az a legjobb ügyintézés, amire az emberek következő nap nem emlékeznek – mondta el dr. Tuzson Bence államtitkár
Fotó: Nagy Jácint/ vn

– Akik a közigazgatásban dolgoznak, ugyanolyan emberek, mint akik az asztal másik oldalán ülnek, nekik is van családjuk, ők is intézik a saját ügyeiket – magyarázta. – Akkor működik jól egy munkahely, ha nemcsak arra figyel oda, hogy az emberek dolgozzanak, hanem arra is, hogy egyébként hogyan élik az életüket, hiszen munkateljesítményt csak akkor várhatunk el az emberektől, ha azon a munkahelyen jól érzik magukat, egy közösség tagjai, és a közösség is úgy érzi, hogy felelős a tagjaiért. Erre szeretnénk törekedni a közigazgatásban is – fejtette ki az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában