képviselő-testületi ülés

2018.07.10. 17:30

Körmend – Hat település csatlakozna a mikrotérségi társuláshoz

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen a többi között szó volt a város bölcsődéinek működéséről, illetve feladatellátásáról. Most újabb hat falu jelezte, hogy részt venne a térségi együttműködésben, mégpedig minél hamarabb.

Kozma Gábor

Bebes István polgármester: Körmend elsőként emelt ügyeleti díjat Fotó: Jámbori Tamás

Bebes István polgármester a képviselő-testületi ülésen elsőként a gondozóház térítési díjainak változásáról szólt, egy önkormányzati rendelet módosítása kapcsán. A módosítás szerint tehát az időskorúak gondozóházának térítési díja havi 75 ezer, napi 2500 forint lesz.

Módosul az ügyeletben dolgozók megbízási díjazása is. Mint ismert, az orvosi ügyelet fenntartása önkormányzati feladat, amit a város vezette kistérségi társulás lát el. A polgármester hangsúlyozta, hogy a hasonló nagyságú városok sorában Körmend elsőként emelte meg az ügyeleti dolgozók díját, ezen a módon is elismerve áldozatos és nélkülözhetetlen munkájukat.

Nemrég az ügyeletben nem orvosként dolgozók keresték meg a társulást, hogy emelje díjazásukat. A kérést a körülmények megváltozása, a megszaporodott teendők is indokolják. A társulási ülésen az a javaslat született, hogy kétszáz forinttal emelik az óradíjat. Bebes István megjegyezte: a pluszköltséget a társulás tagjai a lakosság számarányában viselik. Körmend esetében ez az összeg évi 3 millió forint, az idén ennek fele.

A városvezető az ülésen kérte a testület tagjait, hogy döntsenek a Körmend és Mikrotérsége Köznevelési Intézményfenntartó Társuláshoz való csatlakozási kérelmekről. Ez a társulás működteti, tartja fenn a városi bölcsődéket, valamint a hasonló egyházashollósi és molnaszecsődi intézményeket. A társulásnak 12 település a tagja, s most újabb hat nyújtott be csatlakozási kérelmet. Nádasd, Daraboshegy, Halogy, Hegyháthodász, Hegyhátsál, Csákánydoroszló önkormányzata jelezte azon szándékát, hogy részt venne a társulás bölcsődei munkájában.

Bár a döntés a társulási tanács kompetenciája, előzetesen szükséges a tagok jóváhagyása is. A kérelmet benyújtó önkormányzatok azt is kérték, hogy a csatlakozás mielőbb valósuljon meg, mert így válhat a gyerekek bölcsődei elhelyezése stabillá.

Ha ezt a lépést nem támogatná a társulás, akkor csak 2019. január elsejétől lehetne szó a közös munkáról. A képviselők egyhangúlag elfogadták az előterjesztést, így előbb felvették a tagok közé a hat települést, majd ugyanígy megszavazták a bölcsődei kérelmet is.

Mindez népesedéspolitikailag egybeesik a kormányzati törekvésekkel. Tény, hogy az érintett falvakban is csökkent a születések száma, kevesebb a fiatal. De ha az ellátás körülményein sikerül javítani, akkor a helyzet hosszabb távon kedvezően változhat. Az önkormányzatok mindenesetre ennek szellemében jártak el, és ezt a törekvést a társulás is támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában