hagyomány közkincsként

2018.07.08. 20:20

Közös drukk a horvát csapatért a tizedik szombathelyi horvát napon

Megjelent a Durdice énekkar második lemeze – erről is hallhatott dalokat a horvát nap közönsége. Tizedszer gyűltek össze a Szombathelyen és környékén élő horvátok, hogy együtt töltsenek egy kellemes délutánt, estét a Fő téren.

SZMK

Lobogott a horvát és magyar zászló Fotó: szombathely.hu/CsG

Természetesen a találkozóról ezúttal a kivetítő sem hiányozhatott, hiszen a horvátok világbajnoki elődöntőbe jutásáért is együtt szurkoltak a sátorban. Ahogy az elmúlt években, a rendezvény ez alkalommal is horvát nyelvű szentmisével kezdődött, a horvátlövői Slavuj énekkar közreműködésével. A misét dr. Anton Kolics nyugalmazott plébános celebrálta.

Lobogott a horvát és magyar zászló Fotó: szombathely.hu/CsG

Köszöntötte a horvát nap résztvevőit Jurasits Ferenc is, a Szombathelyi Horvátok Egyesületének elnöke. Skrapits László, a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke úgy fogalmazott: a horvát nap ötlete kiállta az idő próbáját, mert egy évtized elteltével is töretlen lelkesedéssel szervezik a programot, amelyet nagy érdeklődés kísér – nem csak a nemzetiséghez tartozók részéről. Dr. Puskás Tivadar polgármester felidézte a történelem fejezeteit. Emlékezett az ötszáz éve itt hazát talált horvátokra; és a határ menti „legbátrabb falvak” horvát ajkú lakóinak hősiességére, amikor a trianoni döntést követően magyar hazafi akként kivívták, hogy a településeket ne csatolják Ausztriához. Szólt arról is, hogy Szombathelyen a nemzetiséghez tartozók többféle közösségi programmal ápolják és teszik közkinccsé hagyományaikat. Ilyenek a horvát bál vagy éppen a horvát klub rendezvényei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában