Így gyógyít a kineziológia, Bach-virágterápia és az ajurvéda

2018.08.27. 07:00

A lelki és a testi egészség kapcsolatáról tartottak előadást időseknek

Múlt héten folytatódott az Idősek Szabadegyeteme program, amelyben idén az egészséges életmódot helyezték a középpontba. A nyolc alkalomból álló sorozat hatodik előadása a test és a lélek egyensúlyára fókuszált: arra kerestek választ, hogy hatással van-e a lelki állapot a test működésére.

Nemes Judit

Desits Mónika fitoterapeuta időseknek tartott előadást Fotó: Nagy Jácint

A test a lélek tükre – tartja a mondás, talán nem is véletlenül. Hazánkban is egyre elterjedtebbek azok a gyógy­kezelések, amelyek a test megbetegedései, a szervi bajok mögött lelki eredetű problémát kutatnak. Az Idősek Szabadegyeteme sorozat legújabb előadásán alternatív gyógymódokról beszélt Desits Mónika, fitoterapeuta.

Ha kellemetlen helyzetbe kerülünk vagy szégyenkezünk, akkor elpirulunk, amikor rossz hírt kapunk, akkor elsápadunk, hogyha elcsodálkozunk valamin, akkor elkerekedik a szemünk, amikor szerelmesek vagyunk, úgy érezzük, mintha pillangók repkednének a gyomrunkban – azaz, akaratlanul az arcunk, a testünk reagál az érzelmeinkre és ezt nem tudjuk befolyásolni – kezdte előadását Desits Mónika. A szakember az ajurvédára – ez egy alternatív gyógyászati mód, amely az egészséges életmód elveiről alkotott legősibb, a testet és a lelket egységként kezelő orvoslást képviseli – utalva elmondta, a hatezer éves tan olyan komplexen felépített gyakorlat, aminek a törvényei a mai napig érvényesek. Az ajurvéda szerint az ember a rezgésekből és az öt elemből (tűz, víz, föld, fém, fa) jött létre, ezek alakítják a testet és jellemet. Meghatároz három lelki alkatot: a szél, a tűz és a víz típust, amelyekhez testi adottságokat kapcsol. Már évezredekkel ezelőtt úgy vélték, hogy a testi megjelenés és a lelki alkat között létezik összefüggés – emelte ki előadásában a fitoterapeuta, aki azt követően a testet és a lelket egységként kezelő gyógy­módok Európában megjelenő formáit emelte ki. Elsőként a homeopátia megjelenését, amely Samuel Hahnemann nevéhez köthető.

Desits Mónika fitoterapeuta időseknek tartott előadást Fotó: Nagy Jácint

A 18. században élt német orvos úgy gondolta, hogy a „hasonló a hasonló által gyógyíttatik”. Azt az elvet építette be a kezelési gyakorlatába, miszerint amikor két hasonló energia találkozik, akkor kioltják egymást: azaz, ha valami okoz egy bizonyos tünetet, akkor gyógyíthatja is azt. A homeopátia a tünetek észlelésére kiemelt hangsúlyt helyezett, a diagnózis felállítása nemcsak a tüneten, hanem a hozzá kapcsolódó érzeten is alapul. Ez az a gyógyítási mód a kontinensen, amelyben először jelentek meg az érzelmek – fejtette ki Desits Mónika. A következő gyógymódnál dr. Edward Bachra utalva elmondta, hogy a 19–20. század fordulóján élt brit orvos homeopataként kezdte pályafutását. Később azonban attól elszakadva, megalkotott egy olyan gyógyítási rendszert, amelynek alapja, hogy minden testi tünet lelki betegségekre vezethető vissza, így a fizikai bajok orvoslására a lelki problémákat kell meggyógyítani. Bach a homeopátiáéhoz képest egyszerűsítette a kezelési módszert.

A Bach-virágterápia 38 tipikus lelki bajt sorol fel, amelyekhez társít egy-egy virágot. A betegnek a problémája alapján kell kiválasztania a szükséges esszenciát – magyarázta a fitoterapeuta. Előadása zárásaként a kineziológiával ismertette meg a hallgatóságot. Az eljárás alapja, hogy a környezetből érkező ingerek hatnak a testre, amely érzelmekkel reagál rájuk. Az ingerekre adott testi választ eltárolják az izmok, tesztelésükkel előhívhatók a megbetegedéseket okozó problémák.

Az előadás végére kirajzolódott, hogy évezredek óta foglalkoztatja az emberiséget a betegségek és a lélek kapcsolata, hatnak-e az érzelmek a testi egészségre. Az alternatív gyógymódok létrejötte egyfajta válaszul is szolgál a kérdésre, elfogadottságuk, hatásosságuk ugyanakkor a mai napig viták forrását képezik a nyugati orvostudomány és ezen gyógyítási módok képviselői között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában