projektzáró

2018.08.30. 20:49

A Vas Megyei Kormányhivatal több épülete is újjá született – Az ügyfelek igényeinek is megfelelnek

A Vas Megyei Kormányhivatal 11 épülete újult meg a Környezeti és energiahatékonysági operatív program finanszírozásában – csütörtökön tartották a projektzárót.

Tóth Kata

Harangozó Bertalan kormánymegbízott, Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke, dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke a projektzárón

Fotó: Szombathely/Cseh Gábor

Lezárult a Vas Megyei Kormányhivatal épületeinek energetikai korszerűsítése című pályázat. A Környezeti és energiahatékonysági operatív programban támogatott projekt során 2016. szeptember 1-jétől 11, a kormányhivatal vagyonkezelésében, illetve használatában álló ingatlan lett modernebb, összesen 1,1 milliárd forint támogatást felhasználva. Projekt­záró rendezvényen mutatták be tegnap az eredményeket a megyeháza dísztermében.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott, Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke, dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke a projektzárón
Fotó: Szombathely/Cseh Gábor

Az ország valamennyi kormányhivatala számára nyitott volt a pályázat, mintegy 250 épület újulhatott meg – a Vas megyei ingatlanokkal kapcsolatos beruházásokat Harangozó Bertalan kormánymegbízott foglalta össze. Az energetikai megújulás részeként valamennyi ingatlannál sor került a homlokzatok, az alsó és a zárófödémek hőszigetelésére – ezáltal javultak az épületek hőtechnikai adottságai –, külső nyílászárók – ajtók, ablakok – cseréjére, napelemes rendszert építettek ki villamosenergia-termelés céljából, korszerűbb lett a világítás és a fűtés is: a távhős fűtési rendszereknél termosze­lepeket szereltek fel, a gázfűtéses épületeknél pedig kazánt cseréltek – ismertette az elvégzett munkákat Harangozó Bertalan. Rámutatott arra is, hogy a pályázati felhívás kiemelten célozta az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé való elmozdulást. Ennek teljesülését is szolgálja a Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyen öt, Sárváron három helyszínen, ezenkívül Kőszegen, Szentgotthárdon és Celldömölkön végzett energetikai felújítása. Néhány mutatót is sorolt a kormánymegbízott a teljes projektre vetítve: a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség például 458,2 GJ/évente; csökkent az energiahatékonysági fejlesztés által elért energiafelhasználás 8 ezer 700 giga­joule-lal évente, és az üvegházhatást okozó gázok éves csökkenése is számottevő.

– A projekttel a magyar államigazgatás és a Vas Megyei Kormányhivatal is sok évtizedes mulasztást igyekezett pótolni.

Egyaránt hozzájárultunk az ügyfélfogadás feltételeinek és a települések városképi megjelenésének javításához – fogalmazott a kormánymegbízott. Köszönetet mondott dr. Hende Csaba országgyűlési képviselőnek, az Országgyűlés alelnökének, aki a megyeszékhelyen lévő épületállomány megújításában támogatta törekvéseiket; a települések polgármestereinek, az ügyfeleknek, amiért végig türelmesek voltak, az építészeti és az energetikai tervezőknek, akik a lehetőségek adta maximumot nyújtva újjávarázsolták az épületeket. Megköszönte a tervezői elképzeléseket megvalósító kivitelezők, valamint a műszaki ellenőrök, a társhatóság és a kormányhivatal dolgozóinak munkáját is.

2016 év végén tartották a projekt nyitó sajtótájékoztatóját, de a kormánymegbízott emlékeztetett arra, hogy többéves cikluson átnyúló előkészítő-tervező munkára volt szükség, hogy a projektben megfogalmazott időtávban – 2016. szeptember 1-jétől ez év augusztus 31-éig – teljesüljenek a tervezett beruházások.

– Csak előnyei vannak a programnak. Több ikonikus szombathelyi épület újult meg, sokat lendítve a városképen is, mondta dr. Hende Csaba a projektet méltatva. Mintegy a beruházások tanulságaként kiemelte még, hogy minőségi különbség van esztétikailag és a tartósság tekintetében a különböző korok építészetében: a II. világháború előtt épült ingatlanok könnyebben felújíthatók voltak, mint a múlt század 70-es éveiben készültek. Utalt arra is, hogy a program a 2010-es kormányalakítással átfogóan indult, szem előtt tartva azt, hogy az újjászervezendő, megerősítendő magyar állam egyik alapvető feladata az, hogy megjelenésében, működésében célszerű, esztétikus és olcsó legyen. Sugározza azt a magabiztosságot és nemzeti öntudatot, amelyre a magyar embereknek van szükségük, amikor az államukra tekintenek. Másfelől az épületek energiatakarékosabbak, olcsóbban üzemeltethetők, és a pénzbeli megtakarítás is alapvető szempont. A sok évtizedes hiányosságokat pótló munka fontos mérföldköve a mostani, amikor sok ember erőfeszítését ünnepeljük, összegzett dr. Hende Csaba. Az állófogadáson dr. Puskás Tivadar polgármestere mondott pohárköszöntőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában