A főzés nagy öröme

2018.08.21. 09:00

Főzőverseny Körmenden – Új barátságok is születhetnek a kondérnál

A közös főzés gasztronómiai és közösségi öröm. Erősíti a baráti kötelékeket és olyan légkört teremt, amelyben tovább építkezhetnek az alkalmi kukták.

Kozma Gábor

Köbliék standjánál minden, mi szem-szájnak ingere Fotó: Jámbori Tamás

Régi hagyomány már, hogy a kastélyudvaron augusztusban tüzek gyúlnak, csapatok rendeződnek és a gyomor számára kedves alapanyagok egységes egésszé, étekké állnak össze.

Rövid sétát tettünk a legutóbbi főzőversenyen, első megállónk Köbli Csaba standjánál volt. Ott a család mellett a segítők burgonyás, répás, cukkinis prószát varázsoltak az asztalra, jóféle somlói fehér borral kísérve és kedves szóval körítve.

– Amit itt lát, az mind saját termék, a Rába-parti kertünkből való – mutatott körbe Csaba, elégedetten nyugtázva a fortyogó olajban sorakozó kis korongokat.

Köbliék standjánál minden, mi szem-szájnak ingere Fotó: Jámbori Tamás

– Úgy tartom, hogy egészen egyszerű dolgokból is ki lehet hozni mutatósat úgy, hogy az még tartalmas, laktató is legyen – fogalmazott.

Miután elfogyott az alapanyag, nem ért véget a főzés. Csaba ugyanis kölcsönbe adta a sütőtálat a Bereki Bárkás Egylet tagjainak, akik maguk fogta kárászokat forgattak paprikás lisztben. Mire tálalták, már sor állt előttük…

Egy másik helyen a klasszikus erdélyi csorbával (gazdag levessel) csábított a felkészült páros, Kolozár György és Beregi Attila. A csorba alapja a zöldség, a tárkony és a citrom.

– Tavaly nem voltunk itt, idén ráhajtottunk, és úgy tűnik, bejött a ragu – jegyezte meg György. Valóban: a csapat asztalánál tűt sem lehetett volna leejteni, annyian voltak. Rövid kóstoló és csillagos ötös a virtuális leckekönyvbe: fenséges volt a leves.

Egyébként nemcsak a főzés adott látnivalót (és „ízlelnivalót”) a Körmendi Napok részeként megrendezett versenyen, hanem a színpadi zenés műsor is. Jó ebédhez szólt a nóta, városszerte ismert és megbecsült népi zenészek pörgős számokat adtak elő. A nagy meleg ellenére még táncosok is akadtak a zöld gyepen. A látogatók kóstolójeggyel bármely csapat étkéből választhattak főételt. Mondjuk őrségi vaddisznópörköltet vagy lecsós galuskát csirkenyárssal, netán az ezerarcú – sokféleképpen tálalható – mácsikot.

A tatai Gölbasi Vitézi Egyesület főtöröke, Bálint Csaba például különleges zamatú rozét ajánlott specialitásuk, a bárányragu mellé. Az is bejött sokaknak, villámgyorsan elfogyott.

A szakértő zsűri aztán kihirdette a győzteseket, több kategóriában is. De nem üres szólam, hogy ezen a versenyen tényleg mindenki győzött, hiszen mondva volt: tartós barátságok születnek a kondéroknál.

A végén Bebes István polgármester külön is kiemelte a főzés kitüntetett helyét, vagyis a belvárost és annak ékét, a Batthyány-kastély kertjét. Mint mondta, ezzel is azt hangsúlyozzák, hogy fontosak az öntevékeny civilek, egyesületek.

– Büszkék vagyunk az itt élőkre, hiszen az író szerint ott jó élni, ahol az emberek barátok – mondta.

A Körmendi Kulturális Központ szervezte esemény mára már tradíció és a tradíciók adják egy város, közösség rangját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában