szeptembertől renoválnak

2018.08.30. 14:00

Megújulhat az olaszfai orgona, a megye egyik legrégebbi templomi hangszere

Már hét éve hallgat az olaszfai Szent Miklós-templom orgonája, de már nem sokáig: szeptemberben kezdik a renoválását.

Bakos Ágnes

Fekete Róbert, az olaszfai katolikus egyházközségi tanácsadó testület elnökhelyettese mesélt a felújításról

Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

Pályázati siker és jótékonysági koncert is segít a felújítás anyagi terheinek fedezésében. Jövőre lehet az orgonaavató, az építő leszármazottja is itt lehet. – Ami érdekes, hogy ezek a frontsípok nem az eredetiek. Azokat az ónsípokat elvitték az első világháborúban, lőszer készült belőlük. Azóta ezek a bádogsípok helyettesítik, nem úgy szól – mutatta az 1882-ben készült hangszer elülső részét Fekete Róbert. Nem él már senki Olaszfán, aki hallotta volna az eredeti sípokat – most ezt a sort ismét ónból alakítják ki. A hangszeren belül a fasípokat is javítják, illetve, ha kell, akkor cserélik. Mutatta a hatalmas fújtatót: újra kell bőrözni, szinte eredeti állapotában van, ahogy az orgonaház is, arra is nagyon vigyáztak.

– Hajdók Judit orgonaszakértő hat éve megnézte a hangszert, kiemelte a szakvéleményében, hogy nagyon szépen kidolgozott minden rész az orgonán, ami nem látszik, az is, ez a mester igényessége

– mesélte Fekete Róbert.

Az olaszfai hangszert 1901-ben, aztán 1924-ben bizonyítottan renoválták – mutatta a dátumokat. Egy hatalmas, színes kiadványban is szerepel a Szent Miklós-templom hangszere: Magyarország legszebb orgonáit sorolja. Kiemelik benne, hogy Bencz György munkája, a mester 10-15 ilyen hangszert készíthetett az országban, már csak négy-öt maradhatott fenn, azok közül az olaszfai van a legjobb állapotban – még így is, hogy nem használható.

Fekete Róbert, az olaszfai katolikus egyházközségi tanácsadó testület elnökhelyettese mesélt a felújításról
Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

Évek óta pályáztak, most tavasszal nyert a legutóbbi terv 6 millió forintot. A hangszer teljes felújítása 6,7 millió forint, plusz számolni kell a környezetével is, hiszen ha szétbontják az egész orgonát, biztosan nem marad sértetlen a karzat – mutatott körbe Fekete Róbert. Hogy meglegyen a hiányzó összeg, jótékonysági koncertet szerveztek a templomban, természetesen orgonakoncertet. Rákász Gergely jött el játszani, megtelt a templom a neves zenész előadására. Ingyenes volt a hallgatóságnak, de szívesen vette a felajánlásokat a szervező, a Szívügyünk Olaszfa Egyesület: 571 ezer forintot gyűjtöttek. A tervezés, ütemezés szerint jövőre, május végére elkészül a hangszerfelújítás, augusztus közepére tervezik a megáldását. Lehet, hogy egyszer Rákász Gergely zenél majd rajta?

– Azért ezen nehéz lenne koncertet adni a nyolc regiszterével, de lehetséges – válaszolta Fekete Róbert.

Azt mindenképpen remélik, hogy visszatér majd az előadóművész Olaszfára, és más komolyzenei terveket is dédelgetnek. Az orgonaavatóra pedig igazán különleges vendéget igyekeznek hívni. Itt is van olasz kapcsolat: az orgonaépítő Bencz György Olaszországban telepedett le, leszármazottját invitálják a felújított orgona megáldására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában