könyv

2018.08.23. 07:00

Savaria neve egy fogadalmi oltáron olvasható elsőként

Bár a Savaria Történelmi Karnevál pont nem arra való, hogy könyvekben mélyedjünk el, a visszaszámlálás és a készülődés napjaiban érdemes átlapoznunk azt a történeti szöveggyűjteményt, amelyet az elhivatott tanár helytörténész, Kereszturiné Pintér Mária állított össze.

Ölbei Lívia

A borítót Sütő Éva tervezte

Az ókori Savaria írásban és képben címmel a Szülőföld Kiadó jelentette meg azt a szemre is szép kis kötetet – a borítót Sütő Éva iparművész tervezte –, amelyet haszonnal forgathatnak a történelemmel (mint tantárggyal) ismerkedő diákok és örök diákok, érdeklődő felnőttek. Kereszturiné Pintér Mária – aki nemcsak településmonográfiákat írt, hanem például a WSSZ létrejöttét megelőző szombathelyi színháztörténetet is – ezúttal azokat az írásos és képi emlékeket gyűjtötte össze, amelyek a történészeknek fontos forrásként szolgáltak a Claudius császár által megalapított város múltjának feltárásához. Illetve a gyűjtés korábbról való: ez a második kiadás, amely szövegében nem, illusztrációanyagában viszont bővült.

A borítót Sütő Éva tervezte

Mi minden került bele a könyvbe? Adatok, források a városalapításról, Szent Márton születéséről, a 456-ban bekövetkezett földrengésről – ez csak néhány példa. Külön fejezetet kaptak a kőemlékek, amelyekkel „élőben” a múzeumi kőtárban találkozhatunk. Savaria nevének első feliratos emlékét például egy fogadalmi oltáron fedezték fel. Van névlista, helyet kaptak a kultuszok, az istenségeknek állított emlékek, az ókeresztény emlékek.

Összefoglaló ez a kötet arról a munkáról is, amit a történészek az elmúlt évtizedekben elvégeztek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában