Allergiások figyelem!

2018.08.08. 11:18

Tüsszög? Közepes a parlagfű pollenszórása Szombathelyen!

Vasmegye déli részén még viszonylag jobb a pollenhelyzet, de a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer előrejelzése szerint a héten egyre nagyobb lesz a legerősebben allergén nyomnövény pollenszórása Vas megyében is.

Vas Népe

Ha valakinél parlagfüves területet találnak, azt nem kötelező felszólítani a gyomlálásra, de elrendelhető a kényszerkaszálás Fotó: VN-archív

Fotó: VN-archív

Az Országos Közegészségügyi Intézet friss térképe szerint Szombathelyen már közepes a parlagfű pollenszórása. A megye déli részén jobb a helyzet: ott a zalai pollencsapda a mérvadó, ahol pedig alacsony intenzitással mérték a parlagfű jelenlétét.

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer előrejelzése szerint a következő napokban a gyomnövény pollenszórása várhatóan országszerte fokozódik. A térkép vasi része szerint csak a megye legészakkeletibb részén marad alacsony a parlagfű pollenjelenléte.

Közben magas a csalánfélék pollenje, és nagyon magas a kültéri allergén gombák spóraszáma a levegőben: a vasi és a zalai mérés szerint is. Mindkét pollencsapdában csak alacsony intenzitással mérték az üröm, a lórom és a libatopfélék jelenlétét. A pázsitfűfélék és az útifű virágpora Szombathelyen közepes, Zalában alacsony intenzitással mutatkozott.

térkép: Péntekre fokozódik a parlagfű-terhelés (/efop180.antsz.hu)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában