dr. Singh Tej

2018.09.29. 07:00

Az európai észjárás megismerése inspirálja leginkább az indiai tudóst

Nemrég érkezett Indiából egy tudós kutató, dr. Singh Tej, hogy az ELTE IK Savaria Műszaki Intézetének most indult angol nyelvű kurzusán tanítson.

Merklin Tímea

Balról dr. Singh Tej indiai oktató és dr. Fekete Gusztáv az ELTE SEK épülete előtt Fotó: Nagy Jácint

A hazájában büszkék rá, hogy elhívták Európába, mi arra voltunk kíváncsiak, mi motiválta őt arra, hogy otthagyva indiai egyetemi állását pont Szombathelyre jöjjön tanítani.

Dr. Singh egy 250 fős kicsike faluban, az ezer méter magasan fekvő Dehlwinben, Észak-Indiában született és nevelkedett három testvérével. Szülőföldje növénytermesztéssel foglalkozó vidék, amelynek a klímája hasonló a miénkhez. A panjab-i egyetemre ment tanulni, ahol mérnökként nanotechnológia szakon végzett. Ezután a hamirpur-i műszaki egyetemen (National Institute of Technology Hamirpur) szerezte meg doktori fokozatát. Újrafelhasználható bioanyagok vizsgálatával foglalkozik, alapvetően növényi rostokból képzett termékekkel. Kutatásaiban például cementipari hulladékanyagokból hoznak létre új lebontható bioanyagot, amit az autóiparban a fékekhez lehet felhasználni, de foglalkozik még a fogászatban alkalmazott kender fejlesztésével is, amely új fogpótláshoz használt anyagként segíti elő a gyógyulást. Szombathellyel úgy került kapcsolatba, hogy olvasta a Savaria Műszaki Intézetben (SMI) kutató és oktató dr. Fekete Gusztáv és brazil kollégája dr. Patric Neis kopással foglalkozó cikkét a nemzetközileg is méltán elismert Tribology International című műszaki folyóiratban. Miután írt a szombathelyi docensnek, szakmai kapcsolat alakult ki köztük, amely számos újabb cikkel gazdagította Indiát és Magyarországot. Miután megtörtént az angol gépészmérnöki alapszak akkreditációja is, dr. Fekete Gusztáv felkérte dr. Singh Tej-et, hogy jöjjön ide, és kiváló tudományos és oktatási tevékenységét a szombathelyi gépészmérnökképzésben folytassa.

Balról dr. Singh Tej indiai oktató és dr. Fekete Gusztáv az ELTE SEK épülete előtt Fotó: Nagy Jácint

A Savaria Műszaki Intézetben most az első félévben gépészmérnöki alapismereteket tanít, a második félévtől pedig Anyagtudományt. Megkérdeztük dr. Singh-et, hogy miért választotta Európán belül Magyarországot?

– Mindig is szerettem megosztani, amit tudok, és érdekelt az európai gondolkodás is, azok a módszerek, ahogy itt oktatnak, kutatnak. Inspirál a másfajta észjárás megismerése – mondta dr. Singh Tej. – Emellett elkötelezett vagyok arra, hogy bárhol is legyek a világban, erősítsem az adott társadalmat a tevékenységemmel. Hazámban, Indiában nagyon büszkék rám korábbi professzoraim, hogy Magyarország legnagyobb és legjobb egyetemétől, az Eötvös Loránd Tudományegyetemtől kaptam felkérést. Az ELTE jó hírű egyetem Indiában is, Szombathely pedig gyönyörű város, és az éghajlata, valamint a vasi vidék különösen hasonlít szülőföldem éghajlatára és tájaira.

Dr. Singh Tej jelenleg kollégiumban lakik, tervezi, hogy megtanul magyarul, tanárhoz is fog járni. Nyelvi problémái nincsenek, hiszen a Savaria Műszaki Intézetben minden oktató beszél angolul, és a hallgatók is, akiket oktat. Szeret emellett kempingezni, raftingolni és túrázni. A kutatás nemcsak a munkája, hanem a hobbija is, hiszen erre szánja a legtöbb szabadidejét. Egyik fő célja, hogy legalább száz kiváló cikke jelenjen meg a világ legjobb szakmai folyóirataiban, most a felénél tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában