Fák formára nyírva

2018.09.07. 07:00

Faiskolai börzét rendeztek Szombathelyen

25. alkalommal rendeznek faiskolai börzét a városban. A legnagyobb divatjuk a formára nyírt fáknak van.

Budai Dávid

25. alkalommal rendezik meg a faiskolai börzét Fotó: Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

A Magyar Díszfaiskolások Egyesülete 25. alkalommal rendezi meg az Arena Savariában a faiskolai börzét. Dr. Puskás Tivadar polgármester megnyitóbeszédében emlékeztetett rá, hogy az egyesületet 1990-ben 45 faiskola alapította Nyugat-dunántúli Díszfaiskolások Egyesülete néven, ma pedig már mint Magyarország legnagyobb faiskolai egyesülete működik, és így a csaknem 450 díszfaiskolából 210 tagja az szervezetnek. A kétnapos börzén ezúttal csaknem hetven kiállító – köztük több külföldi – képviselteti magát – tudtuk meg Izer Gábortól, az egyesület elnökétől, a rendezvény fő szervezőjétől.

25. alkalommal rendezik meg a faiskolai börzét
Fotó: Unger Tamás

A Pest megyei Tóalmásról érkezett kiállítóként Maróti Henrietta is, aki a kezdetektől fogva képviselteti magát és kertészetét a szombathelyi kiállításon. Vele a lakásépítési láz hatásairól és a kertészetben uralkodó divatirányzatokról beszélgettünk. Az építőipari felfutást megérezték a díszfaiskolák is, de közel sem annyira, mint azt elsőre gondolnánk. Ennek több oka is van. Manapság a zsebkendőnyi telkek és a lakóparkok vannak divatban, márpedig ezek közül egyik sem kedvez a díszfaiskolai termékek szélesebb körű felhasználásának. Lakóparkok esetében ráadásul általában a vállalkozó vállalja a parkosítást, sok beruházónak azonban ez csupán egy kötelező feladat, amit le kell tudni, lehetőleg gyorsan és olcsón, így a legtöbbször füvesítéssel meg néhány tujával elintézik a kérdést. Családi ház esetében pedig az építkezéssel többnyire elfogy az emberek pénze, ezért a legtöbben itt is megelégszenek egy füvesítéssel, néhány formára nyírt fával meg pár tujával, ráadásul a divatirányzat is a minimál stílus irányába mutat. A formára nyírt fák viszont kétségtelenül nagyon népszerűek – meséli a szakember, akinek díszfaiskolája egyébként csaknem 800 növényfajtával foglalkozik.

A klímaváltozás hatásait a dísz­faiskolák még nem igazán érzik, igaz, a fenyők egyre inkább kezdenek eltűnni a kínálatból, de ennek inkább ízlésbeli okai vannak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában