nagy élmény volt

2018.09.01. 10:00

Két turnusban várták a gyerekeket a vépi művelődési ház napközis táborába

Labdáztak, kártyáztak, kézműveskedtek, pékségbe és az egyik helyi gazdaságba is hívták őket – nagy élmény volt a gyerekeknek az idei napközis tábor.

Tóth Kata

Vendégségben az önkéntes tűzoltóknál: Kóbor Attila mutatja, hogyan oltják vízsugárral a tüzet

Fotó: Tancsics Anna

Évek óta minden nyáron nagy segítség a családoknak, hogy a 4–12 éves korú gyerekek a művelődési ház és könyvtár táborában tölthetnek egy vagy akár két hetet. Az idén augusztus 6. és 17. között volt erre lehetőség, és ismét nagyon sokan éltek vele. – Nyolc éve szerveztük az első tábort, szerettük volna tehermentesíteni a szülőket, a gyerekeknek pedig változatos időtöltést kínálni – elevenítette fel a kezdeteket Iszakné Koszorús Judit, a művelődési ház vezetője. A szülők pedig az évek alatt hozzászoktak a lehetőséghez, megszerették, sőt számítanak rá, sokan két hétre íratják be az ovisokat, kisiskolásokat. Az idén is mentek helyiek és a vépi nagyszülőknél nyaralók is – nagyjából harmincan mindkét turnusban –, mindennap reggeltől késő délutánig kézműveskedhettek, focizhattak, tollasozhattak, kártyázhattak kedvükre. A forróságra tekintettel a kultúrház nagytermébe szorultak be a szabadtéri játékok, de a nagy vízipisztoly-csaták azért a kertben zajlottak. A csendes pihenő idején mesét, animációs fi lmeket néztek nagy mozivásznon a kicsik, nagyok és a velük foglalkozó felnőttek és közösségi szolgálatot teljesítő középiskolások. Völgyi Eszter, a sárvári Nádasdy iskola tanítója évek óta önkéntesként vesz részt a munkában, a napközis tábor pedagógiai tartalmáért felel. Még a főiskolás évei alatt kapcsolódott be a tábori teendőkbe, maga is sokat tanult, fontos pluszt adott neki a tábori tapasztalat a tanítási gyakorlatán.

Vendégségben az önkéntes tűzoltóknál: Kóbor Attila mutatja, hogyan oltják vízsugárral a tüzet
Fotó: Tancsics Anna

Azt mondta, lényeges, hogy olyan pluszt, értékeket kapjanak az egy-két hét alatt a gyerekek, amire az iskolában, kötött körülmények között valószínűleg nincs lehetőség. Legyen szabad játék, és olyan meghatározott idő is, amikor új játékokat tanulhatnak. A kézműves foglalkozásokon például fejlődőtt a gyerekek fi nommotorikája, Eszterék korosztályok szerint gondolták ki a tevékenységeket: az óvodások papírból csináltak sárkányt hajtogatással és ragasztással, a nagyok botból, drótból és merített papírból, kicsit más technikával. Figyeltek arra is, hogy mindenki bevonódjon, ha kellett, ösztönözték a gyerekeket. A papírsárkányon kívül álomfogó és papírmadarak is készültek, de meghívták a táborozókat a pékségbe is, ahonnan péksüteményekkel távoztak; malacokat, kisbocit néztek az egyik helyi gazdálkodónál, egy délután pedig az önkéntes tűzoltók telephelyére sétáltak át, ott ismerkedtek az autó belsejével, az oltás fortélyaival. „Jövőre szeretnék újra jönni, nagyon jó volt itt. Én a vízipisztolyozást élveztem. Nekem a fi lmnézés tetszett, végre láttam az Így neveld a sárkányodat mesét” – így nyilatkoztak a gyerekek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában