Megőrzi az értékeket és mindenkin segít a jelenben

2018.09.08. 11:30

Megtisztelő állami kitüntetést kapott a bajánsenyei Györke Gyuláné

Magyarország köztársasági elnöke Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adományozott Györke Gyulánénak, az őriszentpéteri polgármesteri hivatal nyugalmazott pénzügyi vezetőjének. Sokoldalú tevékenységéről vele beszélgettünk.

Tersztyánszky Krisztina

A kitüntetés két fő szempontot emel ki Györke Gyuláné, született Varga Julianna érdemei közül: példamutató közösségi és karitatív tevékenységét. A bajánsenyei ősök hányatott sorsú, gyönyörű családi házában élő asszonyról már a beszélgetés első perceiben kiderül: szenvedélyes tisztelője a helyi értékeknek, ragaszkodik a hagyományokhoz, a falu múltjának minden egyes tárgyához. Ahogy körbevezet az általa 2011-ben alapított gazdag helytörténeti kiállításon, szinte minden egyes bútorról, szerszámról, ruhadarabról tudja, kinek a padlásáról került a gyűjteménybe. Nem is beszélve a nagy gonddal digitalizált fényképekről, melyekről a falu egykori lelkipásztorai, tanítói, kereskedői néznek le ránk.

– Régi álmom volt a kiállítás létrehozása, amire végül a felső tagozat sajnálatos megszűnésével nyílt lehetőség az iskola földszintjén – mondja Györke Gyuláné, aki elnöke a helyi értéktár-bizottságnak és alapító tagja a Kerka Hagyományőrző és Kulturális Egyesületnek. – Volt már némi anyag, amit a gyerekek gyűjtöttek össze, és akadt adományozó is. Elmentem a családokhoz, elkértem mindent, amitől csak meg tudtak válni, és amit az osztrákok még nem vásároltak föl. Az Őrségi Vásár szervezésében sokáig részt vettem. A vásár előestéjén, a kapornaki találkozó után több mint tíz éve falunk kultúrházában is mindig megálmodok egy helytörténeti kiállítást. Állt már ennek fókuszában az egyház, a gasztronómia, a szövés hagyományai, az idén pedig régi gyermekjátékokat gyűjtöttem össze. Az éves kiállításokkal is gyarapszik a múzeumunk, már alig férnek el a tárgyak az egykori osztálytermekben.

Tegyük még hozzá: Julianna az édesanyja mellett eltanulta a varrás fortélyait, ezért minden kiállítást saját készítésű, jópofa bábukkal tesz családiassá.

Dr. Nagy István agrárminiszter adta át a kitüntetést Györke Gyulánénak Fotó: kormany.hu

Juliannát ottjártamkor is egy munkácsi festő barát hívja telefonon. Az Egyházmegyei Karitász Őrségi Szervezetének vezetőjeként rengeteg karitatív munkát végez, amely jócskán túlmutat a hivatallal járó kötelező feladatokon. Akárcsak a hagyományőrzés, a segítés is a személyiségéből fakad inkább, semmint a hivatalából. Határon túli, vajdasági, erdélyi gyermekcsoportok őrségi nyaraltatását szervezi meg helyi házaknál. Több mint húsz éve ápol kapcsolatot a kárpátaljai Munkács iskolájával, ahova már sok segítség érkezett az Őrség településeiről. Az őriszentpéteri jégkártól az észak-magyarországi árvízig gyűjtéssel segítenek mindenhol, ahol nagy a szükség. Helyben is szoborállítás, őrségi templomok felújítása fűződik a nevéhez, de hétköznapi gondokban sem utasít vissza senkit, legyen az tüzelő- vagy mosógépvásárlás, vagy épp egy nélkülöző családban a temetési költség. Igyekszik mindig felkutatni a lehetséges forrást, és ha ez nem sikerül, akár a sajátjából is áldoz, az ide látogatókat pedig otthonában látja vendégül.

Munkáját már többször elismerték a karitász szervezetben, elnyerte a Közösségi Kultúráért Díjat és márciusban a Bajánsenye Községért elismerést is átvehette. A mostani kitüntetést azért tartja különösen értékesnek, mert nem a hivatásszerű munkájáért kapta, hanem azért, amit igazából „csak” kedvtelésből végez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában