külön szervezést igényel

2018.09.22. 20:00

Milyen az ideális bébiszitter?

Sok családnál külön szervezést igényel, hogy bárkire rábízhassák a gyerekeiket.

Tóth Kata

Fotó: Szendi Péter

Nagyobb a kereslet, mint a kínálat: hiány van megbízható, tapasztalt, kedves, gyerekekhez értő nőkből, akik gyermekfelügyeletet vállalnak. Az egyik legnagyobb online apróhirdetési portálon gyermekfelügyelet, idősgondozás kategóriában Szombathelyre rákeresve mindössze két ajánlatot találtunk, miközben a közösségi portálon egyre többen kérik ismerőseiket, ajánljanak nekik bébiszittert. Bébi­csőszfronton érdeklődtünk.

Fotók: Szendi Péter

Hétköznaponként 16 óra után, valamint hétvégente akár egész napra vállalna bébiszitterkedést Judit – az apróhirdetési portálon még annyit árult el magáról, hogy jól kijön a gyerekekkel, mindig megtalálják a közös hangot. Az ár nála megegyezés szerinti. A másik lány csecsemő- és kisgyermekápolóként tanul, ő a nyári szünetben vállalt gyermekfelügyeletet, besegítést a ház körül Szombathely, Sárvár, Répcelak, Sopron közelében. Vidámnak, mindig mosolygósnak írta le magát, olyannak, aki imádja a gyerkőcöket. A kizárólag bébiszittereket regisztráló oldalon kicsit nagyobb a választék: a megyeszékhelyen, Toronyban, Kőszegen és Répcelakon munkát vállaló fiatal nők bemutatkozását is olvashatjuk, igaz, közülük ketten hónapokkal ezelőtt keresték fel utoljára az oldalt.

„Felnőtt lányom volt waldorfos diák, leendő óvodapedagógus, többéves gyakorlattal rendelkező bébiszitter. Egy évig Pesten tanult, most újult erővel keres óvni való siserehadat.” Az édesanyja vitte hírét az interneten a 21 éves Háklár Dorottyának, akit két héttel az apróhirdetés megjelenése után annak fogadtatásáról kérdeztünk. – Tegnap éppen ismerkedős napom volt. Nagyjából tízen kerestek meg eddig, főleg házaspárok. Van, ahol egy egész délutánt kellene vállalni a gyerekek mellett, más családok alkalmanként számítanak rám, ha esti elfoglaltságuk van, és akad speciális feladat is: a magyar nyelv gyakorlása mondókázással, előírt feladatokkal heti kétszer az egymás között angolul kommunikáló magyar apa és perui anya ötéves kisfiával. Dórit felvillanyozzák a lehetőségek, azt mondja, imád gyerektársaságban lenni, játszani, mesét mondani, énekelni. Ha kell, viszi a gitárját, és kézműveskedésben sem ügyetlen.

Az eddigi és a mostani tanulmányaival is szinkronban van a bébiszitterség: színészmesterséget tanult Budapesten, szeptembertől a Soproni Egyetem Benedek Elek Gyógy­pedagógiai Karán óvodapedagógus alapképzést kezdett, ráadásul a mostani munkahelyéről is úgy találták meg, hogy látták a hirdetést, egy játszóházban lett felügyelő.

Ha szívesen találkozna gyerekekkel, Dórinak nem kell messzire mennie: összesen hat testvére van, 17 évestől az óvodáskorúakig, és sokszor marad otthon rájuk vigyázni. Az édesanyja dúla, a nagymamája waldorfos óvónő volt, most már nyugdíjas. – Sopronban végzett a mamám is, tőle is jött az inspiráció, hogy ilyen irányban tanuljak tovább, de az óvónőm, Tölgyesi Judit is meghatározó volt az életemben, miatta szerettem meg igazán a pályát.

Negatív tapasztalata eddig nem volt, inkább csak meleg helyzet: egyszer még a fővárosban egy öt- és egy hároméves kislányra, valamint egyéves kisöccsükre felügyelt – a szülők azt ígérték, hogy két óra múlva hazaérnek. A kettőből öt óra lett, a legkisebb testvért nagyon nehezen tudta megnyugtatni.

A családok zöme kimondja: nevelést nem, inkább csak felügyeletet vár. A kétéves Lizire már két alkalommal vigyázott Dóri. – Lizin kívül van egy hét­éves fiunk is, és egyre több a feladatunk. A férjem színész, én színházi rendező vagyok, néha kaotikus a beosztásunk, és bizony jól jön a segítség, Már az első alkalommal jól eljátszottak a kislányommal, van türelme, partnere Lizinek, ezek fontos szempontok – mondja a kislány édesanyja, Kovács Petra Eszter.

A toronyi Mészáros család is igénybe vesz hasonló segítséget: a nagyszülők idősek, Szombathelyen laknak, így rájuk nem számíthatnak, ha a felnőttek esti programot terveznek. Az édesanya a védőnőjétől kérdezte egyszer, hogy ismer-e olyan falubeli nénit, aki vigyázna a gyerekeikre. És szerencsére ismert: ajánlott egy fitt, fiatalos, kedves és megbízható asszonyt, aki korábban dadusként dolgozott. Évek óta működik a kapcsolat, néhány utcányira lakik tőlük a hölgy – olyankor kérik a segítségét, amikor apa és anya színházba mennek. Játszik az öt- és hétéves kislánnyal, megvacsoráztatja, megfürdeti és lefekteti őket. Néha pedig a saját hasonló korú unokáival is összehozza a lányokat, falunapokon, kulturális rendezvényeken és vasárnaponként a templomban találkoznak. – A legfontosabb, hogy elfogadják és szeretik őt a gyerekek, és külön jó, hogy két generáció találkozik: türelmesek egymással, mindkettőnek ad valami pluszt ez a kapcsolat – mondja az anyuka.

Másfél hónap alatt okleveles bébiszitterré válhat bárki, aki elmúlt 14 éves, (online) tanfolyamot végez elméleti és gyakorlati képzéssel, ahol a tananyag része a csecsemőgondozás, fejlődés, biztonság, étkezés, mindennapi gondozás, gyermekgyógyászat, játékelmélet, kommunikáció és elsősegély. Az elméleti képzést záróvizsga követi. A gyakorlat sem maradhat ki: nyolcvan óra a kötelező, amit óvodában, bölcsődében, játszóházban és gyermekmegőrzőben lehet teljesíteni. A gyermekhez való hozzáállásról óvónők, védőnők adnak véleményt. Az elméleti oktatásról magyar–angol nyelvű oklevelet, a gyakorlati képzésről referenciát kapnak a hallgatók. A tananyag – a kiírás alapján legalábbis – felöleli a 0–14 éves korú gyerekek felügyeletéhez szükséges ismereteket. Ha valaki alkalmanként vállal bébiszitterkedést, annak jó keresetkiegészítés lehet a munka: Vas megyében 1000–1500 forintos órabérre lehet számítani.

És hogy mi alapján döntsön a szülő, aki gyerekfelügyelő-választás előtt áll? A pszichológus szerint az ismerkedéskor figyeljünk, hogy ki hogyan mutatkozik be, milyen szavakat, kifejezéseket használ a feladataira és a gyerekekre, akikre korábban vigyázott. Érdekes az is, hogy mire kíváncsi: mit akar megtudni a gyermekünkről, a szokásairól, a családunkról. Érdemes beszéltetnünk a végzettségéről, tapasztalatairól, arról, hogy van-e jogosítványa, saját autó­ja. Szempont lehet, hogy dohányzik-e, ápolt-e, de leginkább hallgassunk az ösztöneinkre, és igazítsuk a gyermek életkorához is a választást, javasolják a szakemberek. Nagyon fontos a gyerek reakciója, és jó, ha van referencia, akit megkérdezhetünk a jelöltünkről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában