Lakatoltak az összetartozás jegyében

2018.09.23. 19:00

Negyedszer lepték el a vasi tűzoltók Szombathely Fő terét

Vas megye csaknem ötven szervezete mintegy négyszáz tűzoltója érkezett Szombathely Fő terére szombat délelőtt, az önkéntességet és az összefogást ezúttal lakatokkal szimbolizálták.

Bakos Ágnes

– Hát ha belőle nem lesz tűzoltó, akkor nem tudom mi lesz – nevetett Marton Bálint anyukája a Wallendorf-i tűzoltók autója mellett. A kisfia az apukájával fedezte fel az osztrák tűzoltóautót: még a vezetőülésbe is oda engedték. – Már hétfő óta mondogatta, hogy meg kell nézni a tűzoltóautókat, muszáj volt kijönni – mondta még Bálint anyukája. Több szülő jár hasonlóan: esernyők alól fedezték fel a lelkes apróságokkal a felsorakozott tűzoltóautókat a IV. Vas Megyei Tűzoltó Találkozón. A cél a negyedik találkozóra sem változott: ráirányítani a figyelmet az önkéntességre, hallhatták a megnyitó résztvevői. Dr. Bognár Balázs, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója elmondta: csaknem ötven szervezet mintegy négyszáz tűzoltója érkezett. A bemutatkozás is célja a már rendszeres, nagyszabású találkozónak: hogy közelebb hozzák a tűzoltóhivatást az érdeklődőkhöz. A mindennapok kihívásait is említette köszöntőjében dr. Bognár Balázs igazgató, idén eddig a júniusi, özönvízszerű eső adott a legtöbb munkát az egységeknek – emlékeztetett. Köszönetet mondott a bajtársaiknak, rajtuk kívül pedig családjaiknak is, az ő támogatásuk nélkül nem dolgozhatnának a tűzoltók. Hangsúlyozta, hogy a vezetőség azon dolgozik továbbra is, hogy fejlődhessenek a Vas megyei tűzoltóegységek.

Lakat az összetartozás szimbóluma

Az együvé tartozást jelképezve idén lakatoltak a szervezetek képviselői: egy kifejezetten erre a célra készített bontó baltára erősítették a gravírozott lakatokat. Az egyesületek a nevüket vésették a lakatra, a baltán pedig ott van a dátum. Az emlék a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tanácstermébe kerül, ahol a többi esemény plakátjait is őrzik – mondta el Balogh Eszter tűzoltó főtörzsőrmester, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője. Felidézte, hogy az első találkozó alkalmával tömlőket kapcsoltak össze, a második évben mindenki termőföldet hozott, abba ültettek közösen fát, a harmadik találkozón időkapszulát helyeztek el, most pedig a lakatokkal szimbolizálták az összetartozást.

IV. Vas Megyei Tűzoltó Találkozó

Szombathely városa nevében Illés Károly alpolgármester köszöntötte a tűzoltókat, munkájukat megköszönte Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke is, külön gratulált az önkéntesek sikeres pályázataihoz.

Elismerésre is alkalmat adott a IV. Vas Megyei Tűzoltó Találkozó: Szent Flórián Emlékplakettet vehetett át Majthényi László dr. Bognár Balázstól a megye katasztrófavédelmi feladatainak támogatásáért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában