A kéményeket is rendszeresen ellenőriztetni kell

2018.09.25. 11:30

Start előtt a fűtési szezon

A fűtési berendezések ellenőrzését, javítását semmiképp nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni.

Lakosi Gabriella

Fotó: Nagy Jácint

A kéményeket rendszeresen ellenőriztetni kell. A teendőkről Egyed Lászlót, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelőjét kérdeztük.

A fűtési berendezések karbantartására szigorú szabályok vonatkoznak, nem véletlenül. A nem megfelelő berendezések akár tragédiát is okozhatnak. A vonatkozó rendelet alapján évente kell ezeket ellenőrizni, azonban ha új gázkészüléket szeretnénk beüzemelni, vagy régebbi – már meglévő – készüléken kell javítási, karbantartási munkát végezni, ezeket minden esetben csak a gázszolgáltatónál regisztrált és szakképzett szakember végezheti – tudtuk meg Egyed Lászlótól, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelőjétől.

Fotó: Nagy Jácint

A vegyes tüzelésű kazánoknál nincs ilyen szabály, de javasolják, hogy ezt is vizsgáltassuk át szakemberrel a fűtési szezon előtt. Fontos, hogy fokozott figyelmet kell fordítani a fűtés kezdetekor a csapok és szelepek állására. Tragédia okozója lehet egy véletlenül zárva hagyott csap a fűtési rendszerben, ami robbanáshoz vezethet. Hulladékkal pedig semmiképpen sem szabad fűteni, annak nyílt téri vagy tüzelőberendezésben történő égetése jogszabályban foglaltak szerint tilos. Csak száraz fát használjunk, hiszen a hulladék égetése szennyezi a levegőt, veszélyezteti az emberi egészséget. A műanyag, a rongy, a szemét égetése során keletkező korom a kéményben lerakódik, ami kéménytüzet okozhat. Szén-monoxid-érzékelőt sem árt beszerezni, mert a statisztikai adatok szerint évente 10–30 ember szenved halálos szén-monoxid mérgezést Magyarországon. Az enyhébb lefolyású mérgezések számát megbecsülni sem lehet, de valószínűsíthető, hogy a lakosság nagy része szenvedett már el élete során kisebb mérgezéseket.

A megfelelő készülékek listája megtalálható a katasztrófavédelem weboldalán. A kémények karbantartása is elengedhetetlen a biztonsághoz. Vas megyében két közszolgáltató végzi a kéményseprő-ipari szolgáltatást, azaz a sormunkát. Szombathely közigazgatási területén a Vasi Füstfaragó Kft., a megye egyéb területein pedig a Vas Megyei Kéményseprő Kft. végzi ütemezés szerint, ami a lakosság részére térítésmentes. Hogy mikor és hol fognak ellenőrizni, azt honlapjukon teszik közzé. A kémény állapotát előírt időszakonként – gázüzemű berendezés esetén kétévente, szilárd és olajtüzelésű berendezés esetén évente – mindenképpen ellenőriztessük szakemberrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában