állatorvos úttörő

2018.09.14. 11:30

Tolnay Sándor utódai ma már főleg nők – Lukácsházán emlékeztek

Az állat­orvosi szakma neves képviselői gyűltek össze Lukácsházán csütörtökön a Tolnay Sándor-emléknapon. A neves tudósra 1992 óta emlékeznek minden esztendőben. Most az egyre jobban átalakuló állatorvosi hivatásról beszélgettek. Tolnay Sándor 270 éve született Lukácsházán (Nagycsömötén), szülő­faluja máig büszke rá: iskola és utca is viseli a nevét, szobrát minden évben meg­koszorúzzák.

SZMK

Az emléknap ezúttal is koszorúzással ért véget: a település büszke híres szülöttére, az állatorvoslás úttörőjére

Fotó: lukacshaza.hu

Ezúttal nem volt kiemelt témája az Állatorvostudományi Egyetem, a MÁOK Pannon Területi Szervezete, a Vas Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztálya, illetve Lukácsháza önkormányzata által szervezett Tolnay Sándor-emléknapnak. Most a magyarországi állatorvosképzés megalapítójának részletes családfáját – a lehető legrégebbről indulva – térképezték fel a szakemberek.

– A hazai állatorvosi szakma egyébként erősen átalakulóban van

– hangsúlyozta az eseményen Horváthné dr. Sélley Erzsébet, a Vas Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztályának főosztályvezetője, megyei főállatorvos. Magyarázatként hozzáfűzte: a házi- és tenyészállattartás visszaszorulása miatt ma már inkább a családi kedvencekre szakosodnak az állatorvosok. Ők egyébként már nem is csak az állatokhoz kell hogy értsenek, hanem az élelmiszerlánc-biztonsági kérdésekhez, például a növénytermesztéshez, a takarmányozáshoz vagy akár a közétkeztetéshez is – mindent összevetve kibővült a feladatkörük az állatorvo­soknak.

Az emléknap ezúttal is koszorúzással ért véget: a település büszke híres szülöttére, az állatorvoslás úttörőjére

A szakmát választók nemi aránya is nagyon megváltozott: míg korábban állatorvosnak lenni tipikusan férfiszakma volt, manapság az állatorvosnak tanulók többsége – a hallgatók mintegy 80 százaléka – nő. A feladatkör átalakulásáról beszélt az országos főállatorvos, Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke is. Az állatorvos kollégák széles körű szakmai tudását méltatta az eseményen, egyúttal elmondta, hogy az egész országban találhatnak helyet maguknak a jól képzett állatorvosok. Hangsúlyozta: napjainkban ez egy jövőbe mutató képzés, nagy perspektívát nyitó hivatás.

– Kétszáz éve hunyt el, és 270 éve született Lukácsházán Tolnay Sándor, akire büszkék lehetünk

– mondta Virág János, a település polgármestere. Lukácsházán a tudós nevét viseli az iskola, utcát is neveztek el róla. A művelődési központ udvarán álló Tolnay-szobrot minden esztendőben megkoszorúzzák az emlékülés végeztével – ez így történt tegnap is. SZMK

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában