PRÍMA DÍJ 2018

2018.09.21. 14:29

Vas Megyei Prima Díj – 2018. MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZET: Mészáros Szabolcs

Mészáros Szabolcs szombathelyi festőművész a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán végzett 2002-ben, Károlyi Zsigmond tanítványaként.

Legfőbb mesterének nagybátyját, a 2013-ban elhunyt Mészáros László festőművészt tekinti. A klasszikus festészet hagyományait követi: a kezdeti absztrakt törekvések után a 90-es évektől az ábrázoló szemlélet határozza meg munkáit, amelyek főként portrék, csendéletek, és impresszionista hatásokat idéző tájképek. Különösen a vizek, vízfelületek foglalkoztatják, amelyek megragadásában a figuratív természetábrázolás az absztrakcióval kapcsolódik össze, hiszen – mint mondja – a vízfelszínen tükröződő fény akár absztrakt felületként is felfogható.

Mészáros Szabolcs évekig vezette a Haladás Képzőművész Szakkört, 2012-ben pedig saját festészeti és rajzszakkört indított, ahol felnőtt amatőrökkel és gyerekekkel foglalkozik rendszeresen. 2008-tól óraadóként tanít a Savaria Egyetemi Központ rajz tanszékén. 5 éve a Soproni Handler Nándor Szakképző Iskola festő- és rajztanára.

Munkáit eddig közel 40 egyéni, és csaknem 90 nemzetközi és hazai csoportos kiállításon láthatta a közönség. Maga is szervez tárlatokat, sőt művésztelepet is – nyaranta Pinkamindszentre várja az alkotni vágyó jelentkezőket. Barátaival szívesen zenél: gitáron és különböző ritmushangszereken játszik, festészeti performanszokon vesz részt, amelyeken a zene is szerepet kap.

Tevékenységéért a Rotary Clubtól és a megyei önkormányzattól is kapott már elismerést, szülővárosa pedig a „Kortársunk, Szent Márton” pályázat I. díját adományozta neki szociografikus indíttatású festményéért.

Mészáros Szabolcs idejének nagy részét ma is a festőállvány előtt tölti: jelenleg a kőszegi domonkos nővérek számára készülő nagyméretű festményen dolgozik, amely a 150 évvel ezelőtti alapítókat örökíti meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában