2018.10.13. 16:00
A magyar háztartások évente csaknem hetven kilogramm ételt dobnak ki
Két év alatt nyolc, tizenkét év alatt ötven százalékkal kellene csökkenteni a keletkező élelmiszer-hulladékot.
Csökkenteni kell az élelmiszer-hulladékot, Magyarország jó úton halad a háztartások élelmiszer-pazarlása elleni küzdelemben – mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a LIFE Food Waste Platform élelmiszer-hulladékok keletkezéséről és mérsékléséről szervezett nemzetközi konferenciáján hétfőn. Zsigó Róbert kiemelte: 2016-ban elindult a „Maradék nélkül” élelmiszer-pazarlás elleni program, amelyhez a tárca és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is csatlakozott. Az EU LIFE programjának támogatásával megvalósuló kezdeményezés legfontosabb célja a fogyasztói szemléletformálás. A program azt a célt tűzte ki, hogy 2020-ig nyolc százalékkal csökkenjen a magyar háztartások élelmiszer-hulladéka. Zsigó Róbert ismertette: a becslések szerint az unió 28 tagállamában évente 88 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, amelynek értéke eléri a 143 milliárd eurót. Magyarországon 1,8 millió tonna az élelmiszer-hulladék évente, ennek harmada a háztartásokban termelődik. Egy főre vetítve egy magyar háztartás évente 68 kilogramm élelmiszer-hulladékot termel a Nébih felmérése alapján, ennek a fele megmenthető lenne több odafigyeléssel. Az államtitkár kitért arra, hogy a program kiemelt figyelmet szentel az élelmiszerlánc szereplőinek támogatására is a hulladékok mérséklésében; a kampány négy munkacsoportot működtet, szakértői a vendéglátás, a kereskedelem, az ipar és a civil szektor kihívásaira próbálnak megoldásokat találni. Iskolások számára is kidolgoztak egy ismeretterjesztő anyagot, ezzel szeretnék növelni a korosztály tudatosságát.
Magyarország első alkalommal csatlakozott a LIFE konferenciaprogramjához, amelyen 14 ország százhúsz képviselője van jelen. A tanácskozáson a hazai és a külföldi szakemberek a vendéglátás-közétkeztetés, a kereskedelem, az élelmiszeripar és a háztartások élelmiszer-pazarlásának visszaszorításával kapcsolatos kihívásokat vitatják meg. Vytenis Andriukaitis, az Európai Unió egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa elmondta, a budapesti konferencián négy programot mutattak be az élelmiszer-pazarlás csökkentésére. Hozzátette, az ENSZ egyik fenntarthatósági célkitűzése értelmében az élelmiszer-pazarlást a felére kell csökkenteni a következő tizenkét évben, 2030-ig. Ennek érdekében sürgős intézkedésekre van szükség. Az EU aktív a témában, az Európai Parlament és a Tanács májusban felülvizsgálta a vonatkozó irányelveket, és a tagállamoknak 2019 márciusáig az élelmiszer-pazarlás csökkentésére nemzeti tervet kell készíteniük, és arról évente jelenteniük. Kitért arra is, hogy egy tanulmány szerint a magyarok hatvan százaléka nem ismeri az élelmiszerek minőségmegőrzési idejére vonatkozó jelöléseket, ezért ezen szükséges javítani.