Veszély esetén a média tájékoztat a teendőkről

2018.10.19. 14:00

Mit csinálj, ha megszólal a sziréna?

Évente egyszer kötelező ellenőriznie a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságoknak a lakosságtájékoztató szirénák működését, az úgynevezett morgatópróbák könnyen megkülönböztethetőek az éles bevetéstől.

Nemes Judit

Nem kell rögtön megijedni a sziréna hangjától Fotó: szendi Péter

Fotó: Szendi Péter

Teszt és az éles üzem

Ausztriában tartott hangos szirénapróbát a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Központja. Kíváncsiak voltunk arra: Magyarországon hogyan zajlik a teszt és az éles üzem. Poór Balázs tűzoltó alezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője elmondta, azért szükségesek az évente megtartott szirénapróbák, mert megfelelő működésüket ezen alkalmakkor tudják tesztelni. Az alezredes elmondta azt is, hogy a hangos próba időpontját és a kiadásra tervezett szignálokat és szövegeket a hivatásos katasztrófavédelmi szerv területi szerve tíz nappal a hangos próba előtt megküldi az illetékes önkormányzatnak, amelynek öt napon belül tájékoztatnia kell a lakosságot.

Nem kell rögtön megijedni a sziréna hangjától Fotó: szendi Péter

Különböző jelzések

A megye polgári védelmi főfelügyelője beszámolt a különböző jelzésekről, elsőként említve a katasztrófariadót – ez 120 másodpercig tartó, váltakozó hangmagasságú, folyamatos szirénahang. Légiriadó esetén háromszor egymás után megismételt, harminc másodpercig tartó szirénahang hallható, a jelzések között 30 másodperces szünetekkel. A veszély elmúltáról is tájékoztatnak: a „riadó elmúlt” jelzés kétszer egymás után megismételt, 30 másodpercig tartó, egyenletes hangmagasságú szirénahang, a jelzések között ugyanennyi szünettel – ez a légiriadó és a katasztrófariadó feloldására is vonatkozik. Ha valaki a jelzésnek csak a töredékét hallotta, a váltakozó hangmagasságról akkor is fel lehet ismerni, hogy veszélyre hívják fel a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában