Számodra mit jelent Szombathely?

2018.10.02. 19:45

Rajzpályázat és szőlőhegyi idill a civilek kínálatában

Hegyháti tájolóra, a gencsi néptáncmozgalom ünnepére, érzékenyítő programra is hívtak a civilek a keddi sajtóreggelin a Kámoni Arborétum Látogatóközpontjában.

VN

Története van a gencsapáti néptáncmozgalomnak

Fotó: VN-archív

 

Története van a gencsapáti néptáncmozgalomnak
Fotó: VN-archív

Számodra mit jelent Szombathely? címmel hirdetett nemrég rajzpályázatot a Szombathelyi Szépítő Egyesület. Elnökük, Bődi Lívia beszélt a részletekről a tegnapi civil sajtóreggelin. Az alkotások többféle technikával készülhetnek, szólhatnak a megyeszékhelyen található épületről, térről, parkról, akár olyan helyszínről is, amit már csak fényképek idéznek meg, a lényeg, hogy készítőjük számára kifejezzék a város szellemiségét. November 25-ig várják a pályaműveket, amelyekből kiállítást rendeznek decemberben. Október 6-án, szombaton 10 órakor séta indul Orbán Róbert tagtársuk vezetésével a Szent Márton-temetőben. A hónap végén fiataloknak szerveznek tábort: a temetőben, a Potyondi-mocsárnál, a kilátónál és a Kámoni Arborétumban végeznek majd őszi munkákat.

Több szervezet együttműködésével érzékenyítő programsorozatra várja az érdeklődőket október 15–17-én a Vakok és Gyengénlátók Vas megyei Egyesülete. Irodavezetőjük, Kopcsándi Gyuláné elmondta: megismerkedhetünk a nem látók mindennapjaival, a Braille-írással, kipróbálhatjuk a vakok mindennapjait megkönnyítő eszközöket, a szimulációs szobában hétköznapi feladatokat kell elvégezni bekötött szemmel. Helyszín: az Oladi Szakképző Iskola. Október 17-én 17 órakor Kulcsár László gyengén látó fiatal első verseskötetét mutatják be, és lesz láthatatlan vacsora is a Pásztor csárdában.

Varga Albin, a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes képviseletében érkezett. Nyolcvanéves a helyi néptáncmozgalom, 25 éve alakult újjá a néptáncegyüttes, ebből az alkalomból szerveznek jubileumi műsort október 20-án. 18.30-kor az MMIK-ban kiállításmegnyitó: Gencsapáti az értékek mentén címmel az együttes történetéből, a település értékeiből. Az azt követő színpadi produkciót az idén elhunyt Antal László emlékének ajánlják, és a Gencsapátiban valaha táncolt, alkotott elődök előtt tisztelegnek. A közreműdők: Ispiláng, Kópic, Kiskópic, ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes, Vasi Népdalstúdió, Bognár Szilvia, Tanai Erzsébet népdalénekesek, Brezovich Martin, Steiner Markó, Bakafánt.

Október 6-án hagyományos programjuk a gencsapáti szüret. 13 órakor indul a menet a herényi Béke térig, majd vissza. Délután népzene, este retró diszkó várja a vendégeket.

A Hegypásztor Kör turisztikai vezetője, Szabolcs Gergely is október 20-i programot ajánlott: a Vasi Hegyhát kisebb térsége is csatlakozik a Magyar Natúrpark Szövetség rendezvénysorozatához, a natúrparki tájsétákhoz. A Hegyháti tájoló és nyitott pincék napján hat település (Csehimindszent, Nagytilaj, Olaszfa, Oszkó, Petőmihályfa és Vasvár) szőlőhegye telik meg élettel, gasztro- és kulturális programokkal.

Október 13-án 17 órakor Civil Info-NEA 2019 címmel tartanak tájékoztató fórumot a Megyeházán – a civil területet érintő célokról, jogszabályi változásokról – a részletekről Nagy Krisztina, a Vas megyei Civil Információs Centrum szakmai koordinátora tájékoztatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában