A könyv Londonban jelent meg először

2018.10.25. 07:00

Szent Márton köpenye a Püspöki Palotában

Csaknem fél évszázaddal londoni megjelenése után most magyar nyelven is kiadták Rab Gusztáv emigráns író Sabaria avagy Szent Márton köpenye című regényét, amelyet október 29-én, hétfőn 17 órakor mutatnak be a Püspöki Palotában.

Merklin Tímea

Tóth Ferenc, a kötet egyik szerkesztője

Fotó: Szendi Péter

A cselekmény az 1950-es években Szombathelyen játszódik, Szent Márton története pedig egy ÁVH-s nyomozás keretében bontakozik ki – tudtuk meg a kötet egyik szerkesztőjétől, a szombathelyi dr. Tóth Ferenctől, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont munkatársától. A magyar nagyközönség előtt ismeretlen szerzőről, Rab Gusztávról (1901–1963) elmondta: 1958-tól Franciaországban élt és ott hunyt el. Írói hagyatékát 1965-ben próbálta Magyarországra hozni az egyik testvére, de „politikai izgatás alapos gyanújával” a Ferihegyi repülőtéren elkobozták tőle. Hosszú hányattatás után fél évszázaddal később került Budapestre, a Petőfi Irodalmi Múzeumba a kézirat.

Tóth Ferenc, a kötet egyik szerkesztője
Fotó: Szendi Péter

A könyvbemutatón dr. Székely János megyés püspök köszöntője után Rétfalvi Balázs vezeti azt a kerekasztal-beszélgetést, amely a könyvnek történelmi hátteret és tartalmi ismertetést ad dr. Zágorhidi Czigány Balázs történész, dr. Tóth Ferenc és dr. Tüskés Anna részvételével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában