Kijáró

2018.10.08. 11:00

Szlovénia magyarok lakta vidékére mentek az Oladi iskola diákjai

Habár csak 60-70 kilométer választ el tőlük, viszonylag kevés szombathelyi iskolás tud róla, hogy nemcsak Erdélyben vagy a Felvidéken, hanem a közeli Szlovéniában is élnek magyarok, és ott is nagyon szívesen látják az anyaországból érkezőket. Ezért különösen nagy örömmel fogadtuk azt a híradást, amit a napokban az Oladi Általános Iskolából kaptunk.

Tersztyánszky Krisztina

Három felejthetetlen napot töltöttek el a diákok Fotó: Oladi Iskola

A iskola hetedikesei ugyanis pedagógusaik kíséretében szeptemberben Szlovéniában töltöttek három felejthetetlen napot, hogy megismerjék a magyarlakta területek történelmi, kulturális értékeit, természeti kincseit. Az első úti cél, Lendva igazán bővelkedett látnivalókban. Fantasztikus élmény volt látni a Makovecz Imre tervezte művelődési házat az impozáns színháztermével, a gyönyörű barokk stílusú Szent Katalin-templomot.

A Bánffy család szellemiségét megidézte a várban tett látogatás, mely otthont ad a helyi születésű világhírű szobrászművész, Zala György munkásságának. Nagy magyarjaink: Széchenyi és Kossuth emléktáblája, valamint a Kápolna-dombon lévő kriptában nyugvó Hadik András földi maradványai előtt is leróhatták tiszteletüket.

Három felejthetetlen napot töltöttek el a diákok Fotó: Oladi Iskola

Alkalom adódott a város két tannyelvű általános iskolájába is eljutniuk, majd a Horvátországhoz tartozó Muraköz rejtett kincsei tárultak a kirándulók elé. A varasdi vár megtekintése után a Zrínyi család ősi fészke, Csáktornya várt felfedezésre. A nap még tartogatott meglepetéseket, hiszen ismét szlovén területre érve betértek a bántornyai templomba, melynek ódon falai Aquilai János középkori freskókészítő mester munkáját dicsérik. Az utazás fáradalmait enyhítendő ezután a radamosi Mária-kegyhelyre utazott a csoport, melynek aurája átjárt szívet-lelket. Szép látványért nem kellett messzire menni, hisz a dobronaki orchideafarm káprázatos virágaival nem lehetett betelni.

A kirándulás harmadik napján Muraszombat volt az úti cél, mely szintén sok élményt adott. A Szapáryak várkastélyában tett látogatás felért egy igazi időutazással. A programból nem hiányozhatott Zsitkóc, ahonnan a haza bölcsének, Deák Ferencnek családja származott. Útközben a mártonhelyi Árpádkori templom is becsalogatta az utazókat. Végül az energiapontjairól híres Bakonaki-tónál töltődött fel az élményekkel gazdagodott csapat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában