Segítettek a tűzoltók

2018.10.12. 08:00

Véradást tartottak a katasztrófák csökkentésének napján Szombathelyen

Idén is megtartotta a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Magyar Vöröskereszttel közösen szervezett hagyományos véradást a katasztrófák csökkentésének világnapja alkalmából.

Lakosi Gabriella

Fotó: Unger Tamás

Csaknem harminc tűzoltó jelent meg a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon rendezett véradáson tegnap. Minden évben kétszer szervezik meg a programot, egyszer tavasszal, egyszer pedig a katasztrófák csökkentésének világnapjához kapcsolódva, utóbbit 1989 óta ünneplik. Ez a nap arra irányítja rá a figyelmet, hogyan tudják az emberek és a közösségek megelőzni vagy elkerülni a katasztrófákat és minél jobban tudatosítani azt, milyen fontos kézben tartani a rájuk leselkedő veszélyeket. Az ENSZ minden évben valamilyen célt is kijelöl ezzel kapcsolatban. Idén eldöntötték, hogy 2030-ig szeretnék elérni, hogy csökkenjen a katasztrófák okozta gazdasági károk GDP-hez viszonyított aránya.

Fotó: Unger Tamás

A tegnapi akcióban csak azok vehettek részt, akik szabadnapjukat töltötték. A szolgálatban lévő tűzoltóknak ugyanis nem adhatnak vért. Munkájuk során sokszor minden energiájukra szükségük van. Akire viszont nem várt tegnap bevetés, szívesen segített.

Ihász Norbert tűzoltó százados elmondta, ő már rutinos véradónak számít. Hivatása, hogy segítsen másoknak, jó érzéssel tölti el, hogy ezzel is adhat. Az első véradásánál még nem tudta, hogy utána sokat kell enni és inni is a tűszúrás előtt, alig folyt le a fél liter vér a megadott idő alatt. Ugyanis a váradásra öt-hat perc áll rendelkezésre. Azóta viszont már rutinosan nyújtja a karját, minden adódó alkalommal. Már figyel rá, hogy elég folyadékot fogyasszon ilyenkor.

Balogh Eszter, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője is azt mondta, munkája a segítés. Egyértelmű, hogy minden lehetőséget megragad. Ráadásul ritka vércsoportja van, amely minden rászorulónál felhasználható. A legnagyobb motiváció neki az az érzés, amely akkor tölti el, amikor pár nappal az ilyen akciók után megkapja az SMS-t, hogy felhasználták a vérét. Nagyon boldog a tudattól, hogy segíthetett – tette hozzá.

Véradó bárki lehet, aki egészséges, és elmúlt 18 éves, de 65 évesnél fiatalabb. Kizáró ok például a füllyukasztás, a friss tetoválás és a kisebb műtétek is, azok után három hónapot, nagyobb műtétek esetén ennél is többet kell várni a véradással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában