Piaci körkép

2018.11.10. 11:30

A liba és a tök uralta a szombathelyi csarnokot

Már távozóban az ősz, de a tél messze van. Kicsit visszafogottabb arcát mutatta tegnap a vásárcsarnok, a Márton-napi előkészületekhez azonban megtalálta a hozzávalókat, aki időben érkezett.

Tersztyánszky Krisztina

Putz Miklósné tökmagolajat és-pogácsátárultavásárcsarnokban.Elárulta:érdekesíztadakenyérneka tökmagolaj, érdemes kipróbálni

Fotó: Horváth Balázs

Több helyen is lehetett válogatni a libalakoma kellékeiből. Nyakat 600-690, far-hátat, mellcsontot 380, zúzát 1050, combot 3450, libamellet 3480-4350 forintért lehetett kapni a húsboltokban. Az ínyenc csemegét, a libamájat 12.800, illetve 14 ezer forintért kínálták. Vitték is az emberek, hiszen Szent Márton-nap csak egyszer van az évben. Láttunk bőrös libanyakat is: aki még nem látott ilyet, ez csak egy bőrtömlő, ezt lehet aztán megtölteni ínycsiklandó belevalóval. 450 forintért adták darabját. Aki pedig libatepertőben gondolkodott, az vehetett libahájat is, kilónként 1180 forintért.

Putz Miklósné tökmagolajat és-pogácsátárultavásárcsarnokban.Elárulta:érdekesíztadakenyérneka tökmagolaj, érdemes kipróbálni

A vásárcsarnok még tegnap is sárgállott a szebbnél szebb sütőtököktől. Hámor Csabáné őstermelőtől megtudtuk, hogy a szürke héjú, kerek fajta egy kicsit lisztesebb, ezt viszik levesnek, a sárga héjú édesebb, sütni ezt jobban érdemes. De árulták a hosszúkás, körte alakút is. Kétszázötven–háromszáz forint körül mozgott a kilónkénti ára, lehetett kapni egészben, félben, szeletben. Igazi idényzöldséget nem fedeztünk fel, érdekességként néhány helyen naspolya kellette magát. 450 vagy 500 forintért árulták kilóját. Láttunk tökmagolajat, sőt, ami a sajtolás után megmarad, darált tökmagot is. Mindössze 300 forint volt kilója, Putz Miklósné őstermelőtől megtudtuk, hogy érdekes ízt ad a kenyérnek, pogácsának. A nagy, korong alakú tökmagpogácsákat viszont a horgászok viszik el csalinak. A halak állítólag buknak az illatára.

Igazi érdekességet hozott a sorkikápolnai Németh Ramón: tintalila krumplit. El lehet készíteni sütve, főzve vagy pürének is, de ha nyersen fogyasztjuk, jó hatású a vastagbéldaganat megelőzésére. Ezer forintot kért egy kilóért.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában