aktívabbak a filmklubozók

2018.11.15. 14:00

A mozgókép szeretete és a közösségi élmény hajtja a vépi filmklubot

Július óta pörög, októberben már a második sorozatát kezdte és márciusig meg sem áll a vépi filmklub. Jövő áprilisban pedig újra VAS-FILM: már lehet nevezni a 15. vasi függetlenfilm-fesztiválra.

Tóth Kata

Meskó Krisztián elégedett: aktívabbak a filmklubozók Fotó: Szendi Péter

Meskó Krisztián, a vépi film-klub vezetője elégedetten számolt be: a filmek szeretete és a közösségi élmény miatt rendszeresen összegyűlnek tizenöten, húszan – főleg helyiek, környékbeliek – a szerdai vetítéseken a művelődési házban. Nyár óta aktív a közösség – a társaságnak külön levelezőlistája van, első kézből kapnak információt –, de a tapasztalat azt mutatja, a filmklubozásnak az ősz és a tél az igazi időszaka: havonta egyszer közösen fejtik meg az alkotásokat a lelkes klubozók: a vetítéseket mindig felvezetés előzi meg, és beszélgetés követi, ebben különböznek az alkalmak a „sima” mozitól. Az első szériában egy tematikára fűzték fel a hat alkotást, ezeket jó időben még a művelődési ház teraszán élvezhettek a nézők. A bosszúfilmek után aztán változott, még színesebb a tematika, és fedett helyre, a művelődési ház nagytermébe költöztek a vetítések: különböző korok, kultúrák és társadalmi helyzetek kerülnek terítékre, mind elgondolkodtató alkotások, köztük nem egy filmtörténeti jelentőségű klasszikussal.

Meskó Krisztián elégedett: aktívabbak a filmklubozók Fotó: Szendi Péter

Meskó Krisztián azt mondja, a nézők nagyon jól fogadták például az egyik első számú iráni filmrendező, Asghar Farhadi Az ügyfél című 2016-ban készült, az emberi kapcsolatokat, egy házaspár mindennapjait, megpróbáltatásait boncolgató iráni-francia filmdrámáját, előtte pedig a Büszkeség és bányászélet című 1884 nyarán játszódó angol vígjátékot is. A filmklub átvezet a közeli jövőbe, méghozzá a 2019. április 13-14-i VAS-FILM – Vas megyei Függetlenfilm Fesztiválhoz, amelynek jövőre is Vép adott otthont. 2019. március 1-jéig várják a nevezéseket 2017-ben, vagy azóta készült alkotással. Kezdő és a kamerával már szorosabb ismeretséget kötött filmesek is jelentkezhetnek, műfaji és tematikai megkötés továbbra sincs: a szervezők jó minőségű, legfeljebb hatvanperces munkákat várnak – akár online –, amelyek előválogatás után kerülnek be a sorban a 15. fesztivál versenyprogramjába. Jellemző, hogy legalább ötven-hatvan film érkezik a felhívás nyomán, ezeket mind levetítik a két napon.

Meskó Krisztián azt mondja, az eddiginél is határozottan szeretnének nyitni a magyarlakta, külföldi települések amatőr filmesei felé. Korábban is érkeztek mozgóképek Erdélyből, a Felvidékről és a Vajdaságból, most a potenciális muravidéki, burgenlandi pályázókat is megszólítják különböző csatornákon. Addig – felvezetésként – havonta izgalmas és mozgalmas beharangozó filmek hozzák meg a hangulatot a jövő áprilisi fesztiválhoz, amelyre tavaly az alkotók több mint fele elkísérte a filmjét. Az idén is erre számítanak, de Meskó Krisztián szeretné, ha rajtuk és a szakmai zsűrin kívül még több filmkedvelő nézőt be tudnának csábítani a vetítésekre. És a VAS-FILM mindenese még nem terítette ki az összes kártyáját: azt ígéri, valami csavar, innováció biztosan jövőre is lesz a függetlenfilmes ünnepen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában