Nincs hiány az oltóanyagból

2018.11.21. 07:00

A nem veszélyeztetett csoportokból kevesen kérik az influenza elleni védőoltást

Október közepén 34 ezer adag felnőtt és 80 adag, három év alatti gyermekeknek való influenza vakcina érkezett a megyébe. A háziorvosok a leadott igénynek megfelelően szállítják a rendelőkbe az oltóanyagot, ahol folyamatosan, térítésmentesen kérhető a védőoltás.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: Unger Tamás

Idén is ingyenesen kérhetik az oltást azok a betegek, akik a kiemelt kockázati csoportok valamelyikébe tartoznak, például krónikus légzőszervi, szív-érrendszeri betegségben szenvednek, veleszületett vagy szerzett immunhiányos állapotúak, krónikus máj- és vesebetegek, vagy anyagcsere-betegségben szenvednek. Ingyenesen olthatók ezen kívül a krónikus betegségben szenvedő vagy immunhiányos 6–35 hónapos gyermekek és a 60 éven felüliek.

Szombathelyen, a Váci utcai háziorvosi rendelőben megkezdődött és gördülékenyen zajlik a körzetben lakók oltása – tudtuk meg dr. Széles Alíztól. Az oltások beadása belefér a rendelési időbe, ám hogy az oltásra érkezőknek ne kelljen a beteg emberek között várakozni, azt találták ki, hogy a rendelést mindig az oltások beadásával kezdik. Az embereket nem kell biztatni, sőt már sokan telefonálnak, hogy mikor jöhetnek a vakcináért. Az ikervári körzetben is intenzíven készülnek az influenzaszezonra. Dr. Fehér Adrienn háziorvos, az Első vasi praxisközösség tagjaként nem bíz semmit a véletlenre. Amikor októberben megérkezik az oltóanyag, plakátokon és a közösségi oldalon is felhívja a lakosság figyelmét a lehetőségre, illetve azt is közzéteszi, hogy mely betegségcsoportban szenvedők jogosultak az ingyenes oltóanyagra. Egyébként a páciensek nagy része már amúgy is tisztában van a jogosultsággal, és a doktornő szerint viszonylag szűk az a réteg, aki nem fér bele egyik kategóriába se. 360 adagot igényeltek a térítésmentes vakcinából, ezeknek már több mint a felét be is adták. Előfordult olyan beteg is, aki egyik rizikócsoportba se tartozott, neki felírták a megfelelő szérumot, majd miután azt kiváltotta, a beadás már természetesen ingyenes volt.

 

Dr. Binó Györgyné, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Vas megyei elnöke arról számolt be, hogy a szombathelyi gyógyszertárakban minimális a fizetős vakcina iránti igény. Ezeknek a pácienseknek általában a négyféle kórokozóra hatásos oltóanyagot írják fel, aminek az ára háromezer forint felett van. Az egyes patikákban egy hónap alatt mindössze öt-tíz magánszemély váltott ki ilyen receptet, viszont a jelentősebb munkáltatók nagyobb tételben viszik az oltóanyagot munkavállalóik részére.

– Az idén szigorúbb vagyok – mondta körmendi rendelőjében dr. Simon Annamária háziorvos. – Akiről a praxisomon belül úgy gondolom, hogy szüksége van a védőoltásra, azt igyekszem rábeszélni. Különösen fontos ez az úgynevezett polimorbid pácienseknél, akik többféle krónikus betegségben is szenvednek. Számukra azért nagy jelentőségű a megelőzés, mert az influenza halálos kimenetelű szövődményeket okozhat.

Azokban a közösségekben, ahol több idős ember él együtt, különösen fontos az átoltottság, hiszen ha csak egy nincs beoltva közülük, már felütheti a fejét egy lázas járvány. Szombathelyen, a Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthonában a lakók védelme érdekében, az intézményi orvos vezetésével folyamatosan zajlik a vakcinák beadása, mind az ápoltaknak, mind az ott dolgozóknak. Persze mindig szenved valaki akut betegségben, ami hátráltatja a vakcinációt. Az oltás beadatása természetesen itt sem kötelező: akár a beteg, vagy gondnokolt esetében a gondnok is dönthet úgy, hogy nem él a lehetőséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában