Jégcsarnok

2018.11.20. 20:38

Hamarosan akár fürdőruhában is korcsolyázhatunk Szombathelyen

Szerkezetkész az épülő jégcsarnok, amely a tervek szerint egy év múlva készül el és nyáron is üzemel majd.

Budai Dávid

Fotó: Szendi Péter

Sajtóbejáráson mutatták be a városi strand területén épülő jégcsarnokot tegnap délelőtt. A beruházás teljes egészében tao-támogatásból valósul meg, egyelőre sem a városnak, sem a pályázó sportegyesületnek nem kellett önerőt biztosítania, a beruházó arra törekszik, hogy ez a jövőben is így maradjon. A fedett jégcsarnok első ütemének építése idén januárban kezdődött el és azóta minden a tervek szerint zajlik, az épület mostanra szerkezetkész állapotban van.

Beépítették a nyílászárók nagy részét, bekötötték a villamos alapvezetékeket, valamint a víz- és csatorna épületen belüli alapszerelése és a szintközi lépcsők is elkészültek, az első ütem befejezése december közepéig várható. Az építéstechnológiai folyamat soron következő eleme a jégtechnológia, valamint a külső közművek megépítése lesz, de hátra vannak még a belsőépítészeti munkák is.

A megnyert tao-pályázat meghaladja a 2 milliárd forintot, azonban ez még nem elég, várhatóan bruttó 2,5 milliárd forint lesz a teljes beruházás költsége, amelyből 5-600 millió a telek ára, a többi pedig maga az épület – fogalmazott dr. Németh Gábor, a Szova vezérigazgatója, aki azt is elárulta, hogy ha minden jól megy, jövő ilyenkorra elkészülhet a beruházás, az átadónak műszaki akadálya nem lesz. Hozzátette: nemcsak az ország egyik legszebb jégcsarnoka lesz a szombathelyi, de száz kilométeres körzetben, Ausztriában sem található hasonló létesítmény, amelynek egyik különlegessége, hogy a jégpálya hűtésekor felszabaduló hőt a strand medencéinek fűtésére fogják felhasználni.

Cséve Máté klímatechnikai vezető munka közben. Nemzetközi mérkőzéseket is lehet majd rendezni az új jégcsarnokban

A tervek szerint az épület önfenntartó lesz, az év 12 hónapjából 11-ben üzemel majd, vagyis nyáron is nyitva lesz, azaz 2020-ban két csobbanás között, akár fürdőruhában is tudunk egyet korcsolyázni levezetésképpen, a jégpálya ugyanis a nagyközönség számára is nyitva lesz. A csarnok gazdaságos üzemeltetése csak akkor valósulhat meg, ha megtöltik, ám ez kizárólag a jégkorongozókkal nem fog menni. Zelevics Ferenc, a Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klub elnöke elmondta: más szakosztályokat is szeretnének indítani, ezért már be is adták a jelentkezést a korcsolyaszövetséghez, így a klubnál lesz gyors- és szinkronkorcsolya is, valamint újra meg szeretnék honosítani a csúszókorong vagy a curling szakosztályt. Elhangzott: a jégkorongozóknál is hatalmas a fejlődés, míg három éve húsz gyerek játszott az utánpótlásban, addig most már hetven. A mintegy két tucat felnőtt játékos jelenleg az OB III-ban játszik, a rövidtávú cél azonban az OB II-be való feljutás. Az elnök elmondta: a jégcsarnokkal egy harmincéves álom válik valóra.

Várhatóan 2019. év végére egy, a nemzetközi és a Magyar Jégkorong Szövetség előírásainak is megfelelő pálya jön létre, amely lehetővé teszi akár nemzetközi jégkorong-mérkőzések megtartását is a létesítményben. Természetesen a jégfelület más jeges sportok számára és közönségkorcsolyázásra is alkalmas lesz. A nézőtér 450 férőhelyes, de a későbbiekben igény esetén a befogadóképesség tovább növelhető. Az épületben hét sportolói öltözőt alakítanak ki, de helyet kap egy közösségi, illetve büfé- és fogadói tér, edzőterem, edzői rész és klubhelyiség is. Elhangzott az is, hogy a csarnoképítésnek áldozatul esett strandröplabdapályát is pótolják majd, ráadásul magasabb színvonalon, mint korábban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában