felújított nyughelyek

2018.11.01. 07:01

Íme a történelem, személyesen: megszépültek a Szapáry-sírok

Történelmi család történelmi kötelességének nevezte dr. Szapáry György, hogy felújíttatta felmenői nyughelyét.

Bakos Ágnes

– Egy nemzet élete a történelmére épül. Ha az ember egy történelmi család sarja, akkor kötelessége ápolni a tradíciót – mondta dr. Szapáry György. Kiemelte, hogy Popovits Gábor sírköves dolgozott a sírok rendbetételén, Csóka József közreműködésével végezte a munkát.

A Szapáry család sírjai a büki temetőben. Dr. Szapáry György fontosnak tartja, hogy a családi emlékezet megtartásával fönnmaradjon a folytonosság. Fiai és unokái az Amerikai Egyesült Államokban élnek, de szívesen jönnek Magyarországra: jártak már Pannonhalmán, édesapjuk egykori iskolájában – és Bükön is. Dr. Szapáry György azt mondja: büszkék magyar származásukra
Fotók: Nagy Jácint

– Nagynéném, Szapáry Paula van itt eltemetve. Vele együtt telepítettek ki, amikor a szüleim börtönben voltak. Itt van eltemetve a nagyanyám, Markovics Mária, őt is ismertem, és a további felmenők – sorolta dr. Szapáry György, a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke, Magyarország egykori washingtoni nagykövete.

– Fontos a történelmi folytonosság megtartása ilyen formában is – mondta. Dr. Szapáry György pannonhalmi diákként hagyta el az országot. Bük mellett Pannonhalmát is megmutatta már fiainak. – Kíváncsiak, szívesen jönnek – mondta róluk és unokáiról. Ők az USA-ban élnek, de büszkék magyar származásukra.

Sokat mesél nekik Magyarországról és persze őseikről, így dédapjáról, gróf Szapáry Gyuláról, aki Magyarország miniszterelnöke. Meg persze Bükről, az itteni családi ágról – akiknek felújított sírjain gyűlnek már virágok és égnek mécsesek a napokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában