MEGYEI KÖRKÉP

2018.11.17. 07:00

Másfélszer annyi lakás épült Vas megyében, mint tavaly

Majdnem annyi lakás épült Vas megyében idén októberig, mint tavaly egész évben. Közben az országos tendenciával ellentétben a kiadott építési engedélyek száma is nőtt a megyében.

Bakos Ágnes

Az idei első három negyedévben 10 ezer 218 új lakás épült az országban, ez 28 százalékkal több, mint egy évvel korábban – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Vas megyében is növekedés látszik, az ország nyugati fele is hozzájárult az országos bővüléshez. Szám szerint itt 327 lakást adtak át, tavaly ugyanekkor 232-t, vagyis csaknem 41 százalékos a bővülés. Ez az emelkedés annak tükrében is jelentős, hogy az év első felében mintegy 20 százalékos visszaesés volt, az első negyedévet nézve pedig feleannyi lakás épült csak Vas megyében, mint egy évvel korábban. A KSH-adatsor szerint a bővülés a 2015 első felében mutatkozott megtorpanáson kívül gyakorlatilag ötödik éve folyamatos a vasi lakásépítésben.

Országosan a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 26 ezer 655 volt, ez 6,2 százalékkal kevesebb, mint a múlt év azonos időszakában. Vas megyében, ellentétben az országos iránnyal, ebben a mutatóban is emelkedés látszik. Tavaly január 1-je és október 1-je között 851 engedélyt adtak ki, idén ugyanekkor 869-et. És itt is ugyanaz a tendencia, mint az elkészült lakásoknál: az év első felében kisebb volt a mutató a tavalyinál. Az elmúlt éveket visszanézve 2016-ban adtak ki az ideinél több engedélyt, időarányosan nézve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában