Temető

2018.11.05. 08:00

Több mint tízezer katona emléke

A térség önkormányzatai, intézményvezetők, még orosz diplomaták és az osztrák bajtársi szövetség is lerótta kegyeletét halottak napja alkalmából a hadifogoly-temetőben.

VN

Fotó: Unger Tamás

– A halott katona már nem ellenség, a sírokban nincsenek győztesek és vesztesek – mondta dr. Holló József altábornagy, a kegyeleti diplomáciáért felelős miniszteri biztos a megemlékezésen. Emlékeztetett, hogy órási volt a katonai és a polgári vesztesége Magyarországnak az első világháborúban. Az Ostffyasszonyfai Hadifogoly-temető és Hadisírgondozó Egyesület szervezte a november 3-ai megemlékezést, dr. Székely János megyés püspök mutatott be szentmisét. Elmondta, hogy a második világháborúig a környékben élők ápolták az ostffyasszonyfai hadisírokat. A megemlékezések elején román, a végén magyar himnusz szólt. A szocializmus évei mesterséges elfeledést hoztak, ez az 1980-as években változott, azóta méltón emlékeznek a több mint 10 ezer itt nyugvó katonára. Koszorúzás zárta az emlékezést: mások mellett Harangozó Bertalan kormánymegbízott, Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, Ostffyasszonyfa, Nagysimonyi, Tokorcs képviselői, valamint intézményvezetők is lerótták kegyeletüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában