Társasházi szabályok

2018.11.08. 07:00

Tűzoltók tartottak tájékoztatást a társasházak képviselőinek

Társasházak napja címmel tartottak konzultációs programot a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szombathelyi kirendeltségén a társasházak, lakóközösségek képviselői számára.

Merklin Tímea

A fórum rendszeres összehívása bevált módszer arra, hogy a társasházak lakói a lakásszövetkezetek vezetői és képviselői által széleskörű tájékoztatást kapjanak a tűzmegelőzési szabályokról, ezzel is növelve a lakóépületek biztonságát. Tegnap Lakatár Gábor tűzoltó alezredes elismerést adott át dr. Beliznai Pálnénak, a Bem Lakásszövetkezet elnökének, mert támogatta a katasztrófavédelmi gyakorlatokat.

Görömbölyi Róbert tűzoltó őrnagy, kiemelte, hogy a cél a lakók és a tűzoltók védelme. A középmagas épületekben szerzett tapasztalataikat osztotta meg a hallgatósággal: mint elmondta, 114 épületet vizsgáltak, 53 szabálytalan tárolást láttak, ahol a tűzoltók és a lakók útját is elállták a tárgyak. Időveszteség, ha a tűzoltó, aki a látást akadályozó füstben tapogatva jut fel az emeletre a tűzesethez, még el is esik a szabálytalanul elhelyezett tárgyakban.

A folyosón elhelyezett tárgyak akadállyá válhatnak

Egyebek között szó esett a kivételt képező növényekről, amelyeket azonban feltételekkel szabad a folyosókon elhelyezni, csak akkor, ha a menekülési útvonalat nem szűkítik: a minimum 1,1 métert. Ha a közlekedőpont ilyen széles, a földön nem lehet virágot tartani, csak a falon, 1,95 méter magasság felett. Lépcsőfordulóba egyáltalán nem szabad növényeket kirakni. A folyosóra kitett szekrényt lehet virágtartónak nevezni, de akkor is útban van. A közlekedők bejáratához csak akkor szerelhető rács vagyonvédelmi okból, ha nem nyílik rá menekülési útvonalra, és minden mögötte lévő lakónak van kulcsa az ajtóhoz.

Egyed László tűzoltó alezredes a lakótelepek tűzi víztározó medencéinek helyét ismertette (hat ilyen van), és felhívta a figyelmet a sárgával felfestett felvonulási területekre, amelyeket előszeretettel használnak parkolónak, pedig a bajban a tűzoltóknak van szüksége rájuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában