Olvasói panasz

2018.11.05. 07:00

Van buszváró Nagysimonyiban, de néha mégsem ott áll meg a busz

Olvasói panasz nyomán indultunk el a településre, hogy megértsük, mi is a helyi lakosok baja a falu közepén levő autóbuszmegállóval.

Tersztyánszky Krisztina

Nagysimonyiban buszra szállni nem veszélytelen: sem akkor, ha az autóbusz szabályosan–vagyis a kijelölt megállóban –veszi fel az utasokat; sem akkor, ha nem fordul be a megállóhoz

Fotó: Nagy Jácint

A községet a Sárvárt Celldömölkkel összekötő főútvonal szeli ketté. A házak nagyobb része az út északi oldalán épült. A buszmegállót pár éve a művelődési központ előtti téren alakították ki: úgy, hogy oda egy jó félkörívet leírva tud bekanyarodni a busz. Azóta nagyobb tengelytávolságú buszokat is üzembe helyeztek, amelyek a várótól Celldömölk felé éles szögben nem tudnak kikanyarodni. Ezt az útpadka és egy túloldalon álló acél villanyoszlop is akadályozza, így a manőver csak oda-vissza tolatással oldható meg. Ezt a többletfáradságot egyes sofőrök nem vállalják, hanem Sárvár felől érkezve megállnak az út jobb oldalán. Ekkor a várakozók futásnak erednek a várótól a buszuk felé az autók között, át a forgalmas úton.

Fotó: Nagy Jácint

Amikor ott jártunk, épp az ellenkezője történt. A 10.56-os celli járatra várakozó nyugdíjasok óvatosak voltak és eleve kint, az út déli oldalán gyülekeztek. Elmesélték: van, hogy egyszerre több busz is érkezik reggel, az egyiknek kint kell várnia, amíg a másik a megállóban áll. Elég lenne kiegyenesíteni a körforgalom ívét és már el is férne a busz – vélte valaki. Elindult a találgatás: vajon melyik sofőr lesz ma? Nemsokára kiderült: pont az a buszvezető volt szolgálatban, aki betartja a szabályt és befordul. Na, erre uccu, cihelődhettek át az utasok a hivatalos váróhoz. Tehát így sem volt veszélytelen a felszállás.

Nagysimonyiban buszra szállni nem veszélytelen: sem akkor, ha az autóbusz szabályosan–vagyis a kijelölt megállóban –veszi fel az utasokat; sem akkor, ha nem fordul be a megállóhoz
Fotó: Nagy Jácint

 

Lábos András polgármester elmondta: annyit sikerült elérni, hogy a főútra kikerült egy megállni tilos tábla, de ezt nem mindegyik sofőr veszi figyelembe. Az önkormányzat elkészíttette a terveket a buszváró korrekciójára, de mivel ehhez le kell fedni a mély árkot, a kivitelezés 22 millió forint lenne, de ennyi pénze nincs az önkormányzatnak. A megálló problémaköre nem ismeretlen a szolgáltató, az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. számára sem. „Korábban történt már egyeztetés a megállóhely áttervezésével kapcsolatosan a helyi önkormányzattal, legutóbb két hete e-mail útján kerestük a polgármestert helyszíni bejárás kitűzése céljából.” – írják. Kiemelik, hogy az autóbusz vezetőjének a kijelölt megállóhelyet kell használnia. „Szolgáltatóként társaságunknak nincs hatásköre a megállóhely átalakítására. Az autóbuszvezető kollégák figyelmét rendszeresen felhívjuk a megállóhely szabályos és biztonságos használatára, amit rendszeres ellenőrzéssel követünk nyomon” – zárja válaszlevelét a szolgáltató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában