Rossz a levegő minősége

2018.12.20. 07:00

Átmeneti javulás után nőtt a légszennyezettség

Tovább nőtt a szálló por miatti légszennyezettség – tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdán az MTI-t. Szombathelyen átmeneti javulás után ismét romlott a levegő minősége.

Lakosi Gabriella

Szélerősödést ígérnek, tisztulhat a levegő. Illusztráció: Szendi Péter

Fotó: Illusztráció/Szendi Péte

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint hét településen (Budapest, Miskolc, Putnok, Salgótarján, Szolnok, Tököl, Vác) egészségtelen a levegő. Szombathelyen a kifogásolt kategóriában van a levegő minősége. De további 14 helyen (Ajka, Debrecen, Dorog, Dunaújváros, Eger, Esztergom, Győr, Kecskemét, Nyíregyháza, Pécs, Sajószentpéter, Szeged, Székesfehérvár, Várpalota) is magas a szálló por koncentrációja. A Nemzeti Népegészségügyi Központ a kerékpárosok számára javasolja a megfelelő védőmaszk viselését, és azt, hogy kerüljék el a forgalmasabb utakat.

A vasi megyeszékhelyen ismét a szálló por koncentrációja okoz gondot. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet honlapján azt írja, keringési, légzőszervi betegségben szenvedők, főleg időskorúak, a légszennyezettségre érzékeny személyek köhögést tapasztalhatnak; az idősek, a légzőszervi betegségben szenvedők panaszai kis mértékben erősödhettek. Azt tanácsolják, hogy az érzékeny és beteg emberek lehetőleg kevesebbet tartózkodjanak a szabadban, és kerüljék a megerőltető testmozgást.

Az elmúlt egy hétben Szombathelyen hétfőn este volt a legmagasabb a szálló por koncentrációja, de átmeneti javulás után újból romlani kezdett a levegő minősége. Kedden a kettes „kifogásolt” szintet többször ideiglenesen átlépte, és a hármas, „veszélyes” kategóriába került a mért érték.

A legszennyezes.hu adatai szerint a légszennyezettség ilyen szintje hosszú távon már bizonyítottan káros az egészségre nézve. LG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában