Dallal, zenével, tánccal őrzi a szlovén kultúrát

2018.12.17. 11:30

Az önkormányzat kitüntetettje csak az iskolában tanult meg magyarul

A szentgotthárdi önkormányzat Nemzetiségekért Díját ebben az évben Bajzek Józsefné vehette át pénteken, a színházban megrendezett klubkarácsonyon.

Tersztyánszky Krisztina

Huszár Gábor adta át a kitüntetést Bajzek Józsefnénak

Fotó: Horváth R László

Bajzek Józsefnét – Micka nénit – nagy meglepetésként érte az elismerés. Elmondta: Szép Renáta civil referens személyesen vitte el neki a meghívót zsidai otthonába, a klubkarácsonyra invitálva. Amikor megtudta, hogy elismerésben is részesül, hitetlenkedve fogadta a hírt, elsőre azt gondolta, valami tréfa áldozata lett. A díjat Huszár Gábor polgármester a városi nyugdíjas-egyesület karácsonyváró ünnepén adta át a szentgotthárdi színházban, ahol a kitüntetettnek elsőként gratulált Fodor Klára, a Rábavidéki Szlovének Nyugdíjas Egyesületének elnöke, valamint dr. Sütő Ferenc, a szószólói kabinet munkatársa.

Huszár Gábor adta át a kitüntetést Bajzek Józsefnénak
Fotó: Horváth R László

A méltatásban elhangzott: Bajzek Józsefné 1942-ben Felsőszölnökön született, itt is járt iskolába. Fiatal lányként Baranya megyében talált munkalehetőséget, ám a szíve hamar visszahozta szülőföldjére. Itt találkozott férjével, aki szintén felsőszölnöki. Három gyermekük született. Dolgozott a szentgotthárdi Téglagyárban és a Kaszagyárban, majd miután a család 1975-ben Zsidára költözött, a helyi postánál helyezkedett el. Szeretett az emberekkel beszélgetni, kapcsolatot teremteni.

Micka néni a család és a munka mellett is egész életében a Szentgotthárdon és környékén élő szlovén lakosságért tevékenykedett. A mai napig a szlovén hagyományok aktív ápolója. Közel húsz évig volt tagja a Magyarországi Szlovének Szövetsége népdalkörének, 13 évig énekelt a Korpics Zenekarral, és most is erősíti a 2016-ban alakult Rábavidéki Szlovén Nyugdíjas Egyesület kórusát. 2010 és 2016 között pedig táncolt is az egyesület tánccsoportjában. A szlovén nyelv iránti szeretetét mutatja, hogy négy éve az MSZSZ Nindrik-Indrik színjátszó csoport munkájában is részt vesz. A Szlovén Nyugdíjas Egyesület legaktívabb, legszorgalmasabb tagja, valamennyi rendezvény szervezésében és kivitelezésében szerepet vállal.

Az elismerés kapcsán elmondta: szülőfalujában kezdetben csak anyanyelvén beszélt, magyarul csak az iskolában tanult meg. Kortársaival a mai napig szlovénül beszél. Magyarországi szlovénként fontosnak tartja az anyanyelv ápolását csakúgy, mint a szlovén hagyományok éltetését és továbbadását. A karácsonyi ünnepkörről szólva elárulta: gyermekként nagyon várták a Jézuska születését. Valami csekélység a nehezebb időkben is mindig jutott a karácsonyfa alá. Micka néni a szentgotthárdi templomban a szlovén nyelvű szentmiséken szolgálatot tevő amatőr kórusnak is oszlopos tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában