Életre szóló fájdalom?

2018.12.13. 07:00

Csapó Anikó családjának is szeretne segíteni a Soroptimist Club Szombathely

Csapó Anikó (44) számos csapás és veszteség után is mosolygós anyukája tudott lenni két gyereknek. Nehéz körülmények között élnek, a lakásban minden bútor cserére szorul.

Merklin Tímea

Csapó Anikó és Martina kis társasházi lakásban. Martina Micimackó Óvodába jár, édesanyja nem tudna tőle megválni

Fotó: Unger Tamás

Csapó Anikó első házasságából két gyermek született. Gábor 24 éves lenne, de hat évvel ezelőtt, két év szenvedés után, 18 éves korában elhunyt rákbetegségben. Az utolsó két hétben az édesanyja gondozta, a karjai között halt meg. Gábor nagyon hiányzik, nem lehet sírás nélkül róla beszélni. Azt mondja az anyuka, életre szóló fájdalom. Anikó akkoriban veszítette el az édesapját és a bátyját is. Pszichológushoz is járt, de nem segített. A lánya, Dominika 21 éves, sajátos nevelési igényű, a tanulásban kicsit akadályoztatott, de képes önálló életre, családsegítő szakmát szerzett, most varrónőnek tanul Kőszegen. Orvoshoz járnak, mert váratlanul lefogyott, mindössze 43 kilogramm, most gyomortükrözésre mennek.

Csapó Anikó és Martina kis társasházi lakásban. Martina Micimackó Óvodába jár, édesanyja nem tudna tőle megválni
Fotó: Unger Tamás

Anikó 2004-ben elvált, a második kapcsolatából született Martin, akinek az édesapjával két éve mentek szét. Az anyuka könnyei patakzanak: a három gyerek mindössze egy hónapig lehetett együtt. A nagyfiú még kézbe foghatta a picit, aztán elment… A kisfiú a Micimackó Óvodába jár, de csak fél napra, mert délután nem alszik, hanem „fut”, „pörög” minden lépését figyelni kell. Feladatokba, helyzetekbe még nem vonható be. A szokásos gyerekjátékokkal nem játszik, csak olyasmit választ, amit rágni is tud. Úgy alszik, hogy mindkét karját az édesanyja nyakába fonja, a fejét ráteszi az övére. Az óvodában felvetették, hogy Martin mehetne a bentlakásos Rum-kastély EGYMI-be, de az anyuka úgy érzi, hogy ezt sem ő, sem a gyermek nem tudná elviselni.

Anikó összes havi bevétele 130 ezer forint, ebből élnek hárman. Szeretne visszamenni dolgozni legalább négy órában, van eladói és ápolói végzettsége. Egyelőre jövedelemkiegészítésként hullámos papagájokat tenyészt a társasházi lakás kicsike konyhájában, olykor el tud adni egyet-egyet ezer forintért. Nemrégiben kapott egy tévét: Kiss Szabolcs ajánlotta fel egy posztban. Anikó nagyon hálás érte, mert a kisfia imád tévézni. A lakásból feltétlenül hiányzik egy nagyobb szekrénysor, hogy elférjenek a ruháik, és legalább egy ülőgarnitúra, hogy le tudjanak ülni. Amikor azt kérdezem, mire vágyik, nem gondolkodik: arra, hogy a nagyfiát kapja vissza, a kisfia gyógyuljon meg, és legyen egészséges a lánya is. Meg persze jó lenne egy autó, hogy Martint mindenhová el tudja vinni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában