Katasztrófavédelmi gyakorlat

2018.12.02. 11:30

Közösen mentettek – Osztrák és magyar oldalon is voltak komoly feladatok

Fontos az összetartás a katasztrófavédelmi egységeknél, nemcsak nemzeti, hanem nemzetközi szinten is: bármikor létrejöhet olyan veszélyhelyzet, amelybe különböző országok egységeinek együtt kell beavatkozniuk. Legutóbb osztrák, szlovén és magyar csapatok gyakorolták a közös feladatmegoldást.

Nemes Judit

Sikeresen helytálltak a magyar és az osztrák tűzoltók

Fotó: Vasi Katasztrófavédelem/Egyed László

Gyakorlatot tartottak Oberwartban a szombathelyi és a helyi hivatásos tűzoltók. A Szövetségi Oktatási Intézet Óvodapedagógus Képző Iskola bontásra ítélt kollégiumában életmentési feladat végrehajtása volt a lánglovagok dolga. Az oktatási intézményekben keletkező tűzeseteknél az épületek legfelső szintjéről már menekülni nem tudó tanulók és hallgatók kimentését kellett begyakorolniuk a két ország tűzoltóinak, a mentés során részben az együttműködést erősítették, részben pedig alkalom nyílt számukra arra, hogy megismerjék az egymásétól eltérő taktikai elemeket. Az ausztriai helyszínen zajló mentési gyakorlatot a város polgármestere, Georg Rosner is megtekintette.

Sikeresen helytálltak a magyar és az osztrák tűzoltók
Fotó: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság/Egyed László

Ahogyan egy éles helyzetben történt volna: füst árasztotta el a helyiségeket, szétterjedése korlátozta a látási viszonyokat és nehezítette a mentést. Osztrák ifjúsági tűzoltók imitálták a bajban lévő fiatalokat, akiket először a lépcsőházon keresztül kellett kimenekíteniük a tűzoltóknak, a második alkalommal pedig magasból mentő tűzoltóautóval szabadították ki a negyedik emeleten rekedteket. Következő teendőként speciális eszközökkel kellett zárakat feltörniük a lánglovagoknak.

A feladatokat sikeresen teljesítették mindkét ország tűzoltói. Georg Rosner az esemény végén megköszönte a résztvevőknek a munkájukat, valamint azt, hogy szabadidejüket is az életmentés gyakorlására áldozták.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóinak hétfőn hazai terepre, a hármashatárhoz vezetett az útjuk, ez alkalommal nemcsak ausztriai, hanem szlovéniai partnerekkel is kiegészülve tartottak védelmi igazgatási, katasztrófaelhárítási együttműködési gyakorlatot. Alsószölnökön, Felsőszölnökön és Szakonyfaluban kellett az egységeknek helytállniuk és végrehajtaniuk minél gyorsabban, minél precízebben a feladatokat.

A feltételezés szerint időjárási körülmények okoztak káoszt és épületkárokat: a három helyszínen műszaki mentésből és lakosságvédelemből „vizsgáztak”; volt, ahol patakba csúszott kocsiból mentettek embereket, vagy éppen frontális karambol miatt megsérült autóból szabadították ki a benne rekedteket a hivatásos, az önkormányzati és az önkéntes tűzoltók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában