Vásárlási láz

2018.12.21. 07:00

Nagy a hajrá karácsony előtt – Keresett a lucfenyő és a kávégép

Már csak pár nap van karácsonyig, mi pedig körbenéztünk csütörtökön a nagy szombathelyi hajrában.

Nemes Judit, Tóth Kata

Vermes Tamásné a lányának szemelte ki a piros táskát ajándékba

Fotó: Szendi Péter

Csanádi Tibor őstermelőt kérdeztük, mely fenyőfajtát keresik a leginkább a vásárlók. – Nordmannból és lucból fogy a legtöbb, ezüstből pedig a legkevesebb. A nordmann népszerűségét tartósságának köszönheti, míg a lucnál az illat a meghatározó érv.

Csanádi Tibor őstermelő szerint nordmannból és lucból fogy a legtöbb
Fotó: Szedni Péter

Árakat tekintve legolcsóbb továbbra is a luc, ezt ebben a szezonban nagyjából 2500 forint körüli méterenkénti áron adják, az ezüstöt egy ezressel drágábban, a nordmann ára pedig 5500 forint körül mozog jelenleg.

Kíváncsiak voltunk a vásárlói véleményekre is. Berics Miklósné határozott a választásban: csak élőfenyőt vesz, abból is csak lucot.

Berics Miklósné
Fotó: Szendi Péter

Szekeres Gáborné sem választ soha műfenyőt az ünnepre. Ő kétféle közül szokott választani: vagy nordmann vagy luc lesz a befutó.

Szekeres Gáborné

Pető Mária is határozott a választásban, ám egészen más szempont szerint választ: ő a földlabdás mellett teszi le a voksát. Az őstermelő tapasztalatai szerint a földlabdás kevésbé népszerű, inkább a kivágottat keresik. Sokan fenyőtalppal érkeznek és kérik az eladót, hogy faragják a fát a helyére.

Pető Mária
Fotó: Szendi Péter

Ezüst- és aranyvasárnap között, a hétvégi zsúfolt boltokat elkerülve néztünk be tegnap a főtérre és az egyik bevásárlóközpontba. Kelendőek az adventi vásár árui, a szaloncukor mindenképpen. A vodka-málnás, az idei legnagyobb sláger elfogyott, de így is több mint negyvenfélét kínáltak a vevőknek az egyik bódénál.

Vermes Tamásné a lányának szemelte ki a piros táskát ajándékba
Fotó: Szendi Péter

Vermes Tamásné a táskáknál válogatott, a lányának nézett ki egy elegáns piros-fekete darabot. Ausztriába mennek vendégségbe a gyerekeihez, per­sze nem üres kézzel, az unokájának már megvan a meglepetés, mesélte. Többen kerestek sapkát, sálat, kesztyűt ajándékba – kiderült, újra divat az ufósapka, meg a pomponos. Földgömbbel a kezében álldogált a bevásárlóközpontban egy gencsapáti asszony, az unokája örül majd az ajándéknak. Közben kávégépet, LED-tévét cipelő emberek vonultak a kijárat felé. A könyv örök ajándék – Pál Andrea, az egyik könyváruház vezetője szerint az idén jóval előbb elkezdődött a karácsonyi vásárlás. Tudatosabbak, előre terveznek az emberek, a telefonjukon mutatják annak a könyvnek a borítóját, amit szeretnének. Kevés az alkalom, amikor az üzletben dől el, mi kerül a karácsonyfa alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában