A régi-új ipari város

2019.01.16. 09:00

A múlt századforduló a hamarosan megnyíló gotthárdi kiállításon

Hamarosan megnyílik a Pável Ágoston Múzeumban az ipartörténeti állandó kiállítás.

Tersztyánszky Krisztina

Február 15-étől a nagyközönség is elmélyedhet az egykori gyárfüzért idéző gazdag anyagban

Fotó: Pável Ágoston Múzeum

Szentgotthárdon a 19–20.század fordulóján sok gyárat alapítottak. A Hunyadi úton egész gyárfüzér alakult ki. A Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Gyűjteményben négy egykori gyárról készítettek hagyományos és virtuális elemeket is tartalmazó állandó kiállítást, amely február 15-én nyílik meg a múzeumlátogatók előtt. A programot az EMMI Kubinyi pályázata kétmillió forinttal támogatta.

A legkorszerűbb multimédiás eszközök is segítik a tájékozódást
Fotó: Pável Ágoston Múzeum

A kiállítás célja emléket állítani Szentgotthárd egykori, ma már nem létező gyárainak, ahol a város és térsége lakóinak jelentős része dolgozott. Ezen felül a szervezők a fiatalok számára interaktív elemekkel kívánják vonzóvá tenni a múzeumlátogatást, múzeumpedagógiai foglalkozásokon pedig nem formális oktatással hozzájárulni a közoktatási intézmények feladatainak sikeres megvalósításához.

A kiállítást létrehozó múzeum és az intézmény kebelében működő Honismereti klub több éve foglalkozik a gyárakkal kapcsolatos anyaggyűjtéssel. A már bezárt kaszagyárban, illetve a selyemgyár utódgyáraiban több alkalommal végeztek gyűjtőmunkát, fotózást. Filmeket, brigádnaplókat, eredeti fotókat kutattak fel és digitalizáltak.

Február 15-étől a nagyközönség is elmélyedhet az egykori gyárfüzért idéző gazdag anyagban
Fotó: Pável Ágoston Múzeum

A gyűjtött anyagból már készítettek egy-egy alkalmi kiállítást a selyemgyárról és a kaszagyárról. A két kiállítás hatalmas sikert aratott az egykori dolgozók és leszármazottaik körében, ezért úgy látták, érdemes a kutatómunkát folytatni, és multimédiás eszközökkel is élő állandó kiállításon bemutatni a szentgotthárdi ipar történetét a múzeum épületében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában