Egyéni foglalkozás

2019.01.14. 20:21

Autistaként az edzőteremben

A tizenegy éves Ádi autistaként éli életét. Hetente egy alkalommal, egyéni foglalkozás keretében a Hobbisták edzőtermében sportol. Hogyan jutottak el idáig, hogyan birkózik meg a fiú és edzője ezzel a rendkívüli helyzettel? Erről beszélgettünk. 

Tersztyánszky Krisztina

Ádi másfél éves koráig úgy fejlődött, mint minden más gyermek – tudom meg szüleitől, Barbitól és Tibortól. Másfél éves kora körül kezdett elmaradni a fejlődésben. Nehezen kezdett beszélni, nem fogta jól a kanalat, válogatós lett az étkezésben. Majdnem négyéves volt, mire egy hosszabb megfigyelés után kimondták a diagnózist: Ádi autista. Már ekkor elkezdődtek nála az étkezési nehézségek. Mivel nincs éhség­érzete, az ízlelése és a szaglása pedig fokozottan érzékeny, egy-egy időszakban csak egy-kétféle ételt eszik meg. Volt már kakaóscsiga- és májkrémeskifli-korszaka, jelenleg már két éve csak rántott csirkemellen él. Kommunikációja kezdetleges, és mint a legtöbb autistának, nagyon fontos számára a szigorú időbeosztás. Ha ettől el kell térnie, bizonytalan lesz, pánik fogja el.

– Nemrégiben a táplálkozási problémái miatt jó néhány kiló túlsúlyt felszedett – tudjuk meg az édesanyától. – Elkezdtünk keresni egy edzőt, aki hajlandó lenne foglalkozni vele. Brigi, az iskolai gyógypedagógusa ajánlotta Bertha Györgyöt, a Hobbisták edzőjét. Elhoztuk Ádit egy előzetes találkozóra, és már ekkor látszott, hogy Gyurit elfogadja.

Ádi integrált osztályba jár a Váci iskolában, ahol Király Brigitta gyógypedagógus tart neki speciális fejlesztő foglalkozásokat.

– Ádi a tanulásban jó képességű, és elvileg, mivel testi problémája nincsen, végezhetne bármilyen sporttevékenységet – magyarázza a gyógypedagógus. – Az iskolában részt is vesz a testnevelés órákon. A viselkedési zavara azonban sok mindenben akadályozza. Csak pontos napirendben, kiszámítható keretek között érzi jól magát. Társas környezetben, szokatlan ingerek, váratlan történések hatására elbizonytalanodik, megrémül, nem együttműködő. Így a csapatsportok nem jöhetnek szóba nála, a nagy tornacsarnokba nem lehet bevinni.

A szülők úgy találtak rá a Hobbistákra, hogy Brigitta az iskolai munkája mellett ovis tornát tartott az edzőteremben, s a képek alapján Barbi és Tibor úgy döntött, elhozzák ide a kisfiút. Részben a súlyfelesleg ledolgozását várták a rendszeres testmozgástól, de motiválta őket az is, hogy Ádit kimozdítsák, megóvják a beszűküléstől. Két hónapon át hármasban, a gyógypedagógus jelenlétében zajlottak a foglalkozások. Brigitta az edzőnek és a kisfiúnak is igyekezett segíteni. Aztán egyszer csak Ádi azt mondta: ne legyen ott a tanárnő. Azóta kettesben zajlanak az órák, csukott ajtó mögött.

Bánó Barbara, Biró Ádám Botond és Biró Tibor az edzés után
Fotó: Horváth Balázs

Bertha György számára abszolút edzői és emberi kihívás volt az autista fiúval foglalkozni. Igaz, korábban sem volt szokatlan számára a rehabilitációs munka. Edzett szívműtéten átesett fiatalt, segített agyvérzéses kisfiúnak újra megtanulni mozogni, sikerrel dolgozott Crohn-betegekkel. Edzőtermében több sajátos nevelési igényű kissrác is rendszeres látogató. Ádi különleges eset volt.

– Ma már tudom, hogy milyen nehéz volt neki először belépni az edzőterembe, szokatlan élethelyzettel, idegen személyekkel szembesülni. De sikerült egy olyan közeget megteremteni neki, ahol felszabadultan és biztonságban mozoghat. Ádi egy igazi csoda, sokszor ő tanít engem türelemre, odafigyelésre.

 

Kúszás, mászás, saját testsúlyos és medicinlabdás gyakorlatok, egyensúlyérzék-fejlesztés, térbeli mozgás, evezőgép, futógép… Ádi szinte valamennyi gyakorlatot el tudja végezni, ha rövid, határozott utasításokat kap az edzőtől. Az azért előfordul, hogy ha olyan kedve van, egész órán nem jön le valamelyik gépről. Az csak egyszer esett meg, hogy „sztrájkolt”, akkor az edző hazaküldte. Nem fordult többet elő. Viszont rengeteget fejlődött: kommunikatívabb, céltudatosabb lett, fizikailag is erősödött. A számítógépet ő kezeli, már előre kiválasztja, milyen zenét szeretne, tudatosan készül az edzésekre. György a legtöbbet a saját gyakorlatából és tapasztalatából tanul, de ha kérdése van, kéri a környezetében levő pszichológus, orvos segítségét.

Ha túlhajtja magát, az autista kisfiú vérnyomása magasra szökik, jó lenne ilyenkor egy speciális pulzusmérő óra. Vasárnapra, a Decathlon áruházba jótékonysági sportórát szerveztek a Hobbisták, „has­izommal Ádiért” jelszóval. 15 és 16 óra között minden felülés mellé egy forinttal támogatják a résztvevők a fiú sportolását, a bevételt a házigazda megduplázza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!