Uniós pályázat

2019.01.18. 09:00

Több mint kétszáz millióból korszerűsítik a sárvári iskolát

Több mint 200 millió forintos beruházás révén energetikai felújítás kezdődött a Gárdonyi Géza Általános Iskolában.Az iskolaépület infrastrukturális korszerűsítése egy európai uniós pályázatnak köszönhetően és az önkormányzat 125 milliós saját forrásából valósulhat meg. Nemcsak szebbé válik a Gárdonyi, hanem a remények szerint költséghatékonyabbá is.

Pajor András

Németh Ernő, az iskola igazgatója abban bízik, hogy hatékonyabb lesz a működtetés is

Fotó: Pajor András

Az iskola tetőszerkezetére összesen száznyolc napelemet helyeznek el. Az épület külső hőszigetelést kap, továbbá hőszivattyús fűtési rendszert alakítanak ki, és lecserélik az intézmény kétszáz radiátorát is. A nyílászárókat is cserélik, és szigetelik a padlásszintet.

– Az iskola nemcsak megszépül, hanem reményeink szerint a beruházás révén a működtetés is kevesebb pénzbe kerül majd – mondta Németh Ernő, az intézmény igazgatója. Az iskolában a Sárvári Tankerületi Központ finanszírozásában folyik egy másik, villamosenergetikai korszerűsítés is: 15 millió forintból az emeleten és a tetőtérben szemkímélő ledes világítótesteket szerelnek a tantermekbe, a folyosókon pedig mozgásérzékelős világítást alakítanak ki. Az új berendezések ráadásul alig harmad annyi energiát fogyasztanak.

Németh Ernő, az iskola igazgatója abban bízik, hogy hatékonyabb lesz a működtetés is
Fotó: Pajor András

A több szakaszban kivitelezendő esztétikai és nem utolsósorban költségcsökkentő beruházásokkal az intézmény még jobban megfelelhet a nemrég elnyert örökös ökoiskola környezetbarát törekvéseinek. Ez pedig illeszkedik a város klímabarát vállalásához, miszerint a megfelelő beruházásokkal Sárvár 2030-ig 40 százalékkal csökkenteni szeretné a szén-dioxid-kibocsátást, és 27 százalékkal növelni az energiahatékonyságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában