A környezetkímélő fűtésért

2019.01.11. 17:30

Lakáshasználati szokásainkat átgondolva csökkenthető a távhőszámla

Sokat tehetünk a gazdaságos, pénztárcakímélő fűtésért – az energiamegtakarítás a költségeken túl a környezetünknek is javára válik.

Tóth Kata

Bugovics György a faaprítékos kazánház működését ellenőrzi

Fotó: Unger Tamás

– Az éghajlatunkon fűtésre mindenképpen szükség van, de nem mindegy, hogyan történik a hő előállítása, és hogyan használjuk fel a hőt. Értelemszerűen ha kevesebb energiát használunk, azáltal kisebb hatást gyakorlunk a környezetünkre, több erőforrást tudunk megtakarítani, akár a következő nemzedékeknek – hangsúlyozta Kocsis Tóth Ildikó, a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. sajtóreferense, akit a fűtésszolgáltatás hátteréről faggattunk, és arra kértünk, adjon pénztárcabarát tippeket távhős lakástulajdonosoknak.

– Kevéssé ismert, hogy a távhőszolgáltatás jobb hatással van a környezetre, mint más fűtési módok. A hő előállítása nem közvetlenül a lakókörnyezetben történik, hanem a város szélén, kazánházakban, másrészt komoly környezetvédelmi előírásoknak kell megfelelni. A távhőszolgáltatásnál lehetőség van a zöldenergia felhasználására – Szombathelyen 15 éve működik a faaprítékot felhasználó biofűtőmű. Kocsis Tóth Ildikó hozzáfűzte: az energiamegtakarításnak a fűtésszolgáltatás minden területén meg kell valósulnia ahhoz, hogy valóban eredményes legyen. A lakóközösségek határozzák meg, hogy reggel mikor induljon a fűtésszolgáltatás, este meddig tartson, és milyen külső hőmérsékleti érték alatt legyen éjszaka is fűtésük. A távhő felel a beállításért és hogy a fűtésrendszerekben keringetett víz hőfoka mindig az aktuális kinti hőmérséklethez igazodjon.

– Sok helyen megtörtént a nyílászárócsere az épület jó energetikája érdekében. A szigetelés és a fűtési rendszer szabályozhatósága is hozzájárul ehhez. Ahol ezek mind megvalósultak, ott akár 30 százalékos energiafelhasználás-csökkenést tudtak elérni.

Bugovics György a faaprítékos kazánház működését ellenőrzi
Fotó: Unger Tamás

– Egy fok hőmérséklet-­csökkenés a lakásban 6 százalék energiamegtakarítást jelent. Ezért is fontos, hogyan szabályozzuk a hőmérsékletet: termosztatikus szeleppel vagy szobai termosztáttal. Ha hosszabb időre elmegyünk otthonról, kicsit csökkentsük a hőfokot. A kevésbé vagy egyáltalán nem használt helyiségekben érdemes tartósan alacsonyabbra állítani. Csukjuk be az ajtókat a különböző hőmérsékletű szobák között.

Szellőztessünk röviden és intenzíven: pár percre nyissuk ki az összes ablakot. A radiátorokat ne takarjuk el bútordarabokkal, mert az jelentősen lefogja a hőleadást. Ahol költségosztót szereltek fel, és a lakó takarékoskodik a hőfelhasználással, azt forintosítva érezheti az év végi elszámolásnál. És még egy, igaz, nem a távhős lakásokat érintő kérdés: karácsony után többen elégetnék a díszektől megfosztott fenyőfákat. Ne tegyük, erre int az országos tiszti főorvos közleményében. A fenyőfajtáknak alacsony a fűtőértékük, és magas gyantatartalmuk károsítja is a tüzelőberendezéseket és a kéményeket, ezenfelül erős egészségkárosító hatásuk van. A lakossági hulladék háztartási tüzelőberendezésekben való elégetése egyébként az év más időszakaiban is tilos. A helytelen tüzelés jelentős forrása a szálló pornak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában