Egyre többen csalnak

2019.02.27. 14:00

Bliccelők a buszokon – Az ellenőrök nem gyakorolhatnak méltányosságot

Minden ezredik utas megbukik az ellenőrzéseken. A helyi járatokon egyre többen csalnak, konfliktusok azonban ritkán adódnak utas és ellenőr között.

Budai Dávid

Tavaly a megye buszain az ellenőrzött utasok közül 1283 hibázott

Fotó: Unger Tamás

Vajon divat még a lógás a buszokon? Mennyit kell fizetni, ha lebukunk? Hány ellenőr vadássza a tilosban járó utasokat? Mekkora volt a legnagyobb összeg, amit ki kellett fizetni? El lehet kerülni valahogy a büntetést, ha már „elkaptak”? Minden, a blicceléssel kapcsolatban felmerülő kérdést feltettünk az ÉNYKK Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központnak, ahonnan minden kérdésünkre választ is kaptunk.

Tavaly a megye buszain az ellenőrzött utasok közül 1283 hibázott. Ez a szám elsőre soknak tűnik, hiszen naponta átlagosan hárman buktak le, ám – mint megtudtuk – az utasok számához képest ez elenyésző, mindössze 0,01 százalékos arányt képvisel. Az pedig, hogy minden ezredik utasról kiderül: csalni próbál, semmilyen tekintetben nem kiugró szám, mivel a többi megyében is hasonló a helyzet. Mivel nincs helyszíni bírság, a pótdíj összegét kizárólag az ellenőr által kiállított készpénz-átutalási megbízáson lehet utólag befizetni.

Az azért megnyugtató, hogy nem kell a büntetés összegét készenlétben tartanunk, ha már lógunk, ám a megszabott határidővel nem érdemes csúszni. A társaság ugyanis a fizetési határidő lejáratát követően késedelmi díjjal növelt pótdíjfizetési felszólítást küld. Amennyiben ennek ellenére sem rendezi valaki a tartozását, úgy fizetési meghagyás, szükség esetén végrehajtás útján érvényesítik a követelésüket. Az abszolút csúcstartó hétszer bukott meg az ellenőrzéseken, rajta a társaság 333 ezer forintot követelt. Ez persze extrém eset, ami annak a következménye, hogy a bliccelő nem sietett befizetni a büntetéseit, egyébként pedig az, aki jegy nélkül, érvénytelen jeggyel, bérlettel vagy érvénytelen utazási igazolvánnyal kísérli meg az utazást, 8 ezer forint pótdíjat köteles fizetni.

Tavaly a megye buszain az ellenőrzött utasok közül 1283 hibázott
Fotó: Unger Tamás

A fizetés alól nem lehet kibújni, azzal nem is érdemes próbálkozni, a társaság üzletszabályzata értelmében ugyanis az utazási feltételek megsértése esetén minden esetben pótdíjat kell fizetni, az ellenőrök részéről méltányosság nem gyakorolható. Emiatt persze kisebb atrocitások elő is fordulnak, de komolyabb konfliktushelyzetek ritkán alakulnak ki az utasok és a megye 12 ellenőre között – tudtuk meg. Az ellenőrök minden évben ismeretfelújító oktatáson vesznek részt. A helyi járatokon gyakoribb, hogy valaki ingyen akar utazni – és úgy tűnik, ez a trend erősödik: az elmúlt évekhez viszonyítva a helyközi járatokon a pótdíjazott utasok számának csökkenése, a helyi járatokon kisebb mértékű növekedése figyelhető meg. A legtöbb esetben a pótdíjazás indoka az érvényes menetjegy hiánya, illetve a bérlet nélküli utazás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában