egy éve nyílt meg

2019.02.21. 11:30

Lelki és jogi támasz – Az Áldozatsegítő Központ eddigi tapasztalatait értékelték

Egy éve márciusban nyílt meg a Dunántúl első Áldozatsegítő Központja a Thököly utca 14. szám alatt. Az eddigi tapasztalatokat kerekasztal-beszélgetésen értékelték.

Tóth Kata

Egy körben a központ munkatársai és az együttműködő partnerek. Jobbrról Császár István, a Szombathelyi Egyházmegye helynöke Fotó: Unger Tamás

Tavaly április óta várja a bűncselekmények és a tulajdon elleni szabálysértések áldozatait az Áldozatsegítő Központ. Decemberig 197 ember kereste fel őket, vagy jutott el hozzájuk más módon. Közülük 37 volt áldozat, azaz a rendelet értelmében bűncselekmény vagy tulajdon elleni szabálysértés sértettje, hozzátartozó, tanú, olyan ember, aki közvetve vagy közvetlenül hátrányt – vagyoni kárt, érzelmi megrázkódtatást, testi-lelki sérülést – szenvedett a jogsértő cselekedettől. Az áldozatok között olyan is van, aki még nem tett feljelentést, de segítséget kért, mert bántalmazó kapcsolatban él, onnan próbál kiszakadni – tudtuk meg Kámán-Németh Martina koordinátortól. Hozzátette még: leginkább a tájékoztatásban, az érzelmi-lelki segítségnyújtásban kérik a segítségüket, a jogászuk jogi tanácsokkal látja el az ügyfeleket. Február 22. az áldozatok napja, ebből az alkalomból szervezett kerekasztal-beszélgetést a központ. Áttekintették az elmúlt év eredményeit és azt is, hogy együttműködő partnereikkel milyen hatékony segítési formákra lenne még lehetőség. Az egyik stratégiai partnerük a rendőrség – október óta a Szombathelyi Rendőrkapitány­ság várótermében megforduló áldozatok első kézből értesülhetnek a lehetőségekről. Fenntartóváltás is történt a központ életében: január 1-jétől az ERGO – Európai Regionális Szervezet a működtető, a szervezetet Ékes Ilona elnök mutatta be. A szakmai irányító továbbra is az Igazságügyi Minisztérium, céljuk, hogy minél ismertebbé tegyék az áldozatok számára az őket segítő szolgáltatásokat.

Egy körben a központ munkatársai és az együttműködő partnerek. Jobbrról Császár István, a Szombathelyi Egyházmegye helynöke Fotó: Unger Tamás

Dr. Barta Gábor főosztályvezető arról beszélt, dolgoznak az országos hálózattá fejlesztésen. A jövő feladatai között említette az áldozatok teljes – anyagi, lelki, személyi – kártalanítását, amelyben nagy szerep jut az áldozatsegítő központoknak. A megnyitáskor nem volt lehetőség a ház megszentelésére, tegnap Császár István, a Szombathelyi Egyházmegye általános helynöke az Úr áldását kérte az intézmény dolgozóira és a betérőkre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában