Ötödször gyűltek össze

2019.02.11. 12:00

Közösségi disznóvágás a régi hagyomány szerint Magyarszombatfán

Szombaton tartották meg a határmenti falvak hagyományos disznóvágását, ezúttal Magyarszombatfa volt a helyszín. Ötödször gyűltek össze a települések lakói: a helyieken és a környékbelieken kívül a szlovéniai Pártosfalváról és Szerdahelyről is érkeztek vendégek az eseményre.

Nemes Judit

A disznóvágások kötelező kelléke a jókedv, amiből Magyarszombatfán sem volt hiány. Hegedűkísérettel még a munka is jobban megy: íme a bizonyíték Fotó: Szendi Péter

Igazi hagyományőrző-közösségépítő program helyszíne volt szombaton Magyarszombatfa. A fazekasságáról híres településen most a disznóvágásról, az ételekről, a környékbeliekkel eltöltött időről szólt a nap. – A disznóvágást a határmenti települések közösen tartják, váltóban: az egyik évben nálunk van, másik évben Pártosfalván és a szerdahelyieket is várjuk a rendezvényre. Keressük az alkalmat a közös programokra, ilyenkor, télen kiváló alkalom a disznóvágás, amivel hagyományt is ápolunk és igyekszünk a fiatalabb generációkat is bevonni a munkákba, továbbadni a tudást – mondta Albert Attila polgármester. Kéthetes előkészítés előzte meg a disznóvágást, szombat reggelre szinte minden készen állt – és nyolckor a levágandó állatot is meghozták a közösségi tér melletti placcra.

Az esemény „főszereplőjét” Cseke Bélától kapták. – Pakodról hoztuk tavaly április végén még 20 kilogramos malacként az állatot; árpával, búzával, kukoricával és darált napraforgóval etettük, ettől nőtt ilyen nagyra: két mázsát és nyolcvan kilogrammot nyom – mesélte büszkén a gazda. A leölésben jártas férfiak gyorsan, kíméletes módon vetettek véget az állat életének, előtte hegedűn elhúzták a disznó búcsúnótáját. Percekkel később már a perzselés következett: a hagyományoknak megfelelően előbb szalmával takarták be, ebből a munkából pedig a legkisebbek is kivették a részüket. Aztán a rendfára húzás volt a feladat, majd az állat felbontása. Gyorsan feldolgozták: a kisebb részéből ebéd lett, a nagyobból vacsora és pácolnivaló. Négy katlanban főtt-sült kint az ebéd és a vacsora: tepertő sült, káposzta főtt, víz melegedett. Odébb nagy ládákban pácolták a húsokat: paprikás, babérleveles, korianderes sóban hetekig érlelik, majd megfüstölik a húst, amelyet későbbi alkalmakkor felszolgálnak majd.

A disznóvágások kötelező kelléke a jókedv, amiből Magyarszombatfán sem volt hiány. Hegedűkísérettel még a munka is jobban megy: íme a bizonyíték Fotó: Szendi Péter

A véres hurkát és húsos kolbászt este csak sütni kellett. A kinti tér a dolgos férfiak, a kultúrház az asszonyok terepe volt: fokhagymás vasi paprikás hús sült a serpenyőben az egyik tűzhelyen, a másikon a hagymát párolták, a májat és a disznósajthoz szükséges bőrt főzték, a sütőben az oldalas sült, másutt kocsonyát kínáltak. Este a vendégeknek a kóstolás jutott. A végére szinte minden elfogyott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában