Idei első adatsor

2019.02.22. 11:30

Több az álláskereső – Kevesebb aktív korú Vas megyeivel számol a NFSZ

Szombathelyen nőtt és stagnált, megyei szinten nőtt és csökkent is a regisztrált álláskeresők száma havi és éves összevetésben. Az idei első adatsorát tette közzé a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat. Az is kiderül belőle: kevesebb munkaképes korú vasival számolnak, mint tavaly.

VN

A számítógépes munka igénybe veszi, fárasztja a szemet, és hosszú távon akár rövidlátáshoz is vezethet

Fotó: Shutterstock

Szombathelyen 1263 regisztrált álláskereső volt január végén, ez 96-tal több, mint egy hónappal korábban és eggyel több, mint egy évvel korábban volt, ez utóbbi gyakorlatilag stagnálást mutat – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat tegnapi, az idei első összesítéssel frissített adatsoraiból. A relatív munkanélküliségi ráta 2,5 százalékos a megyeszékhelyen a tavaly év végi 2,28 százalék után.

Vas megyében 4494 munkanélküli szerepelt a regiszterben az idei első hónap zárónapján, ez 365 fővel több, mint az egy hónappal korábbi mutatóban volt, és 83 fővel kevesebb, mint az egy évvel korábban számolt regisztrált álláskeresők. A relatív munkanélküliségi ráta 2,62 százalék, a december végi 2,38 százalék után Vas megye egészét nézve.

Az idei első adatsor nemcsak abban frissült, hogy mennyien voltak regisztrált munkanélküliek településenként, hanem abban is, hogy hány munkaképes korú lakossal számol a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat. Ezt a sort évente egyszer, év elején írják felül, ez a létszám szerepel majd egész évben a szolgálat rendszerében. Ebben a mutatóban csökkenés látszik megyei és szombathelyi szinten is. Vas megyében idén 171 684 munkaképes korú, vagyis 15 és 64 év közötti lakossal számolnak, míg 2018-ban 1622 fővel több aktív korú lakosa volt a megyének. Szombathelyen 50 444 az aktív korú helyiek száma 2019-ben, tavaly 661 helyivel több szerepelt a regiszterben.

Abban nincs változás, hogy sok a „nullás” falu Vasban: a legfrissebb adatsorban hét település szerepel, amelyekben egy álláskereső sem volt. A legnagyobb ezek között Kenéz a 187 fős aktív korú lakossal, a második Cák 181 munkaképes korú helyivel. Zsédenyben szintén nincs regisztrált álláskereső, ott 157 az aktív korú helyiek száma az idei első összegzésben. Nemesládonyban mind a 84, Nagymizdón mind a 72, Répceszentgyörgyön mind a 66, Hegyhátszentmártonban pedig mind a 46 aktív korú helyi dolgozik, senki sem regisztrált álláskereső. A nullás falvak mellett 14 olyan település is van Vas megyében, ahol 1 százalék alatti a munkanélküliség – ezek is hozzátesznek ahhoz, hogy a megye egészében tartósan 3 százalék alatti a ráta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában