tavaszra váltanak

2019.03.20. 17:30

A közútkezelőnél vége a télnek

Tavaszra vált a közútkezelő, már szedik be a hóvédműveket, bár a fagyveszély miatt még készenlétben vannak a sószórók.

Vas Népe

Vilics László is dolgozott tegnap a 86-os főút mellett: raktárba kerülnek a hófogók Fotó: Szendi Péter

Vas megyében 58 kilométernyi hófogó hálót tettek ki a közutak mentén tavaly november közepére, akkor kezdődött a téli üzemeltetési időszak az utakon. Most ezek a hálók a raktárakba kerülnek, hiszen március 15-én hivatalosan véget ért a tél az utakon. Persze az időjáráshoz igazodnak: így a hétre prognosztizált hajnali fagyok miatt még készenlétben tartják a síkosságmentesítő anyagokat. A hófogó hálókra viszont kis eséllyel lehet szükség. Azokat kitenni egy hónapig tartott, a beszedés is ennyi időt vesz igénybe, a munka március 16-ától folyamatos. Tegnap például a körmendi üzemmérnökség szakemberei Nádasd mellett, valamint a 86-os főút mentén Petőfi-telepnél dolgoztak.

A téli üzemeltetési időszak után nem csak a hófogók hiánya jelzi a tavaszt az utakon: megkezdődnek az útkarbantartási, útjavítási munkák, és az utak mentén is lesz dolguk a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársainak. A társaság tájékoztatása szerint a következő hetekben, hónapokban lokális és nagy felületű burkolatjavítást végeznek, az utak menti növénygondozás is feladatuk, ahol kell, burkolatjeleket festenek. Az alsóbbrendű vasi utakon és utak mentén már tegnap dolgoztak. Például Ikervárnál a 8443-as számú út első kilométerszelvényében folyt útkarbantartás, ahogy Hegyhátsáltól Gerse­karát felé a 7441-es számú úton, valamint Oszkó előtt a 7361-es számú út 15-ös és 16-os kilométerszelvénye között.

Vilics László is dolgozott tegnap a 86-os főút mellett: raktárba kerülnek a hófogók Fotó: Szendi Péter

Fákat vágtak ki a 8-as főúttól délre, a 7455-ös számú út 13-as kilométerszelvénye körül tegnap napközben, és berendezések karbantartásán, javításán dolgoztak a 7451-es úton Csákánydoroszlótól Őriszentpéterig, mintegy 17 kilométer hosszon kezdtek munkát. A tavaszi karbantartás és út menti növényrendezés miatt az adott szakaszokon szűkül az út, és ideiglenes sebességkorlátozás mellett dolgoznak.

Ezeken kívül Vas megyében még a készülő M8-as autóút építése miatt vannak és lesznek forgalom- és sebességkorlátozások, útszűkületek – vagyis hó és jég nélkül is érdemes óvatosan közlekedni szerte Vas megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában